Rapport Fries Sociaal Planbureau: "Ontwikkel een toekomstvisie voor Fryslân"

De Friese politiek moet een toekomstvisie voor Fryslân formuleren. Met die visie kunnen de uitdagingen voor de toekomst dan aangepakt worden. Dat is één van de belangrijkste conclusie uit de tweede versie van het rapport 'Leven in Fryslân' van het Fries Sociaal Planbureau.
Er is twee jaar gewerkt aan het rapport:
Het rapport is vrijdagochtend aangeboden aan gedeputeerde Friso Douwstra. In het rapport is voor 11 thema's, die te maken hebben met leefbaarheid, uitgezocht hoe Fryslân het doet in vergelijking met de rest van Nederland.
Volgens onderzoeker Wilma de Vries van het Sociaal Planbureau komen er vier uitdagingen uit het rapport naar voren voor de Friese politiek: hoe houd je Fryslân aantrekkelijk voor de jeugd, hoe ga je om met de toenemende vergrijzing, hoe voorkom je dat de kloof tussen hoger- en lager opgeleiden toeneemt en hoe ga je om met het Friese landschap?

Antwoorden vinden

De belangrijkste boodschap van het rapport is volgens De Vries dat de politiek een visie moet ontwikkelen voor de toekomst van Fryslân. Met die visie kan een antwoord gevonden worden op de uitdagingen uit het rapport.
De Vries: "Die uitdagingen hebben allemaal met elkaar te maken. als het over het landschap gaat, gaat het bijvoorbeeld ook om infrastructuur en ook om woningbouw. Pak je er dan één sector uit als provincie om beleid op te maken, dan ben je er niet.
Wij werken in de Staten iedere dag aan de toekomst van Fryslân.
Friso Douwstra, gedeputeerde
Gedeputeerde Friso Douwstra kreeg het rapport vrijdag uitgereikt. Hij bestrijdt dat er nu geen visie zou zijn voor de toekomst van Fryslân: "Daar werken wij hier in de Staten iedere dag aan. Dat komt in zo'n rapportage, één keer per twee jaar, dan weer even helder in beeld."
It rapport © Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân
Douwstra noemt bijvoorbeeld het Deltaplan van het Noorden als voorbeeld van zo'n visie op de toekomst: "Het bereikbaar houden van Fryslân heeft een positief effect, is onze verwachting. Dan komen hier meer mensen om te wonen. Want de vergrijzing neemt toe, maar de bevolkingsgroei op zichzelf niet. Dus hebben we die instroom ook nodig, want we hebben vacatures, in ziekenhuizen bijvoorbeeld, waar mensen moeten werken. Dan moet je aantrekkelijk zijn, en bereikbaar zijn. Dus moeten er huizen komen en moet je investeren in mobiliteit."

Friese paradox

Twee jaar geleden kwam de zogenaamde Friese paradox naar voren in de eerste versie van het rapport. Het opleidingsniveau van Friezen was lager, er waren meer werklozen en de lonen waren ook lager, maar Friezen waren wel gelukkiger dan anderen.
Aan die situatie is in de afgelopen tijd niet veel veranderd, zegt De Vries: "In grote lijnen is dat nog altijd het geval. De inkomens zijn nog lager, het onderwijsniveau is nog lager. Op het gebied van werkloosheid is wel winst gemaakt, dat zit nu op landelijk niveau.
En hoe zit het dan met ons geluk? "Landelijk gezien zijn Friezen nog altijd het meest tevreden over hun leven. Daar kunnen wij met ons allen best wat trots op zijn."