Driemaal een FryslânDOK in première op Noordelijk Film Festival

Drie FryslânDOK-documentaires met als thema 'familie' gaan op donderdag 11 november in première op het Noordelijk Filmfestival. Het zijn Ferdinand, the Happy Pathmaker van Hannah Swart, Waarom niet naar Wyldemerk? van Anne van Slageren, en Nergens thuis van Annet Huisman.
Ferdinand, the Happy Pathmaker © Omrop Fryslân

Ferdinand, the Happy Pathmaker

Na een zwervend bestaan over de wereld krijgt Ferdinand in Frankrijk plotseling een herseninfarct. Hij komt te wonen in het gezin van zijn broer in Fryslân, waar hij kan revalideren.
Zijn arts zegt dat hij 24 uur per dag zorg nodig heeft. Zelf denkt Ferdinand hier heel anders over. Zijn nichtje Hannah Swart (1999) pakt haar filmcamera en besluit alles te filmen. Het wordt een spannend proces, voor haar vrijheidslievende oom en voor de hele familie.
Nikki Manuputty met haar vader © Omrop Fryslân

Waarom niet naar Wyldemerk?

Een film van regisseur Anne van Slageren over een persoonlijke zoektocht van een jonge vrouw naar haar Molukse familiegeschiedenis. De meeste Molukkers die in de jaren vijftig naar Nederland kwamen, waren christelijk.
Voor enkele moslimfamilies werd in Zuidwest-Fryslân een eigen kamp opgericht: Wyldemerk. Maar het moslimgezin Manuputty wilde daar niet naar toe en bleef achter in Drenthe. Nikki Manuputty (1989) probeert de invloed van die beslissing een plek te geven in haar leven, en in dat van haar familie.
Joseph en Elfi Schijveschuurder © Omrop Fryslân

Nergens thuis

Het Joodse jongetje Joseph Schijveschuurder moet in de oorlog onderduiken. Hij vindt een warm thuis bij de familie Venema in Bolsward. Maar na de oorlog wordt hij daar weggehaald. Joseph raakt getraumatiseerd en ontheemd voor de rest van zijn leven.
Zijn zoon ontdekt in het archief van de Commissie Oorlogspleegkinderen waardevolle documenten over zijn vaders onderduikgeschiedenis. Deze film van Annet Huisman heeft in een kortere versie deel uitgemaakt van de FryslânDOK TV-serie Smokkelbern.
De FryslânDOKs zijn ook op televisie te zien bij NPO2 en Omrop Fryslân. Waarom niet naar Wyldemerk? komt op 4 en 5 december op televisie. De film Ferdinand, the Happy Pathmaker is op 18 en 19 december te zien. Annet Huismans documentaire Nergens thuis was op 1 en 2 mei 2021 (in een verkorte versie) al op televisie.
FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld.