liveblog | 11 november 2021

Coronanieuws 11 november: Recordaantal coronabesmettingen in Fryslân | Reguliere zorg verder afgeschaald

We melden nieuws over het coronavirus in Fryslân.
Laatst bijgewerkt: 12 november 2021, 06:20 uur
donderdag 11 november 2021
22:00

Einde van dit liveblog

Hiermee komen we aan het einde van dit liveblog van donderdag 11 november. Morgen is er weer een nieuw liveblog.
21:25

ROAZ-voorzitter voorziet zwart scenario

Als de snelle stijging van het aantal coronagevallen aanhoudt, voorziet Ate van der Zee, ziekenhuisbestuurder en voorzitter van het ROAZ, een zwart scenario.
"Als het in dit tempo doorgaat met het aantal besmettingen die stijgen en ook de opnames in het ziekenhuis, dan kom je uiteindelijk in een zwart scenario uit", zegt Van der Zee van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen. "Wanneer dat dan is, is heel moeilijk te zeggen, maar dan heb je het over weken."
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Volgens Van der Zee kunnen de noordelijke ziekenhuizen de patiëntenstroom nu nog aan, maar vooral over de IC's maakt hij zich zorgen. "Als het op deze manier doorgaat, kunnen ze het op termijn natuurlijk niet meer aan."
19:40

In zo'n 3 van de 10 gevallen wordt 'setting van besmetting' gevonden: vooral besmetting in thuissituaties

In veel gevallen lukt het niet om te achterhalen hoe iemand het coronavirus heeft opgelopen. De GGD kan er in ongeveer 3 van de 10 gevallen achter komen wat de 'setting van besmetting' was.
Vaak gaat het om de thuissituatie: iedere week wordt ongeveer de helft van de besmettingen thuis opgelopen. Zo'n 10 tot 20 procent van de besmettingen ontstaat door een bezoek aan een ander huishouden.
18:56

Buitenpost - Berkum gaat niet door

De opleving van het coronavirus heeft ook consequenties voor de sport: zo is de hoofdklassewedstrijd tussen Buitenpost en Berkum van 16 november afgelast.
Buitenpost won afgelopen weekend nog van ONS Sneek © Orange Pictures
18:45

'Boosterprik voor jonge mensen moet er eerder komen'

Jonge mensen met een kwetsbare gezondheid moeten voorrang krijgen bij het uitdelen van de boosterprikken vindt de Patiëntenfederatie Nederland. De organisatie is bang dat veel mensen met een beperking of chronische aandoening anders eerst moeten wachten totdat mensen onder de 60 voor de derde keer een prik krijgen.
Ook V&VN, de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden, wil dat het kabinet niet langer wacht met de boosterprik. Ze vinden dat de prik deze maand al moet worden aangeboden aan zorgmedewerkers.
17:54

Prik halen in dorpshuis

De GGD Fryslân is op steeds meer plekken aanwezig met tijdelijke priklocaties, meldt RTV NOF. Mensen die nog niet ingeënt zijn, kunnen zonder afspraak langskomen. Wel een identiteitsbewijs en een mondkapje meenemen. Het vaccin dat toegediend wordt, is Pfizer en het is gratis.
© RTV NOF
In Noordoost-Fryslân komen twee nieuwe tijdelijke prikplaatsen: in dorpshuis De Mienskip in Veenwouden op 16 , 22 en 30 november en in De Nije Warf yn Wâlterswâld op 24 november.