Oudehasker stichting presenteert ambities voor dichtslibbend Nannewiid

Stichting Nannewiid heeft een gebiedsplan gepresenteerd, om alle wensen en ambities die er leven voor het meertje in Oudehaske duidelijk te maken. Voorop staat de 'dubbelfunctie' van het meer: de natuur- en recreatiewaarden.
Op het Nannewiid wordt veel geschaatst als er ijs ligt © ANP
Met alle betrokken partijen wordt nu onderzocht hoe ze gewenste maatregelen verder kunnen worden uitgewerkt naar concrete uitvoeringsplannen. Met Staatsbosbeheer (beheerder van een groot deel van de grond), gemeente De Fryske Marren, provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân wordt de haalbaarheid onderzocht van diverse scenario's.
De intentie is dat er uiteindelijk wordt toegewerkt naar een groter samenwerkingsverband, zoals een gebiedscoöperatie met aandeelhouders.

Dichtslibbend wiid

Het Nannewiid is aan het dichtslibben en het verlandt, waardoor de mogelijkheden voor recreatie steeds meer afnemen. Daarom wordt er sinds 2016 al over de toekomst overlegd. In de opgerichte Stichting Nannewiid zitten vertegenwoordigers van recreatie, omwonenden, plaatselijk belangen en verenigingen. Overheden en Staatsbosbeheer hebben in een werkgroep meegedacht. In de afgelopen jaren waren er diverse werksessies en ontwikkelateliers.
Het meertje wordt steeds minder diep © Omrop Fryslân
Voorop staat dat er moet worden gebaggerd. De stichting wil onderzoeken of zogeheten slibschermen kunnen helpen om de aanwas van nieuwe bagger te beperken en te sturen. De bagger wordt nu als een kostenpost gezien, maar volgens de stichting zou het duurzamer kunnen worden gebruikt. Men wil ook kijken naar natuurlijke vijanden van waterplanten.

Dubbelfunctie

De stichting hoopt op een integrale gebiedsaanpak, een plan waarin natuur en recreatie elkaar versterken. Volgens de stichting is de 'dubbelfunctie' van het Nannewiid uniek. aan de west- en zuidkant ligt meer natuur, met het afgesloten Lytse Wiid en groene oevers. Aan de noord- en oostkant is meer ruimte voor recreatie, met een strand, camping, horeca en recreatiewoningen.
Het Nannewiid bij Oudehaske © Omrop Fryslân
Het Nannewiid zou een schakel kunnen worden tussen De Deelen en het Easterskar, deel van Natuurnetwerk Fryslân. Zo kan er ook meer diversiteit aan dieren en planten komen, bijvoorbeeld een groter leefgebied voor de otter. Het meer heeft volgens de stichting een grote ecologische waarde. De overgang tussen omliggend landbouwgebied en natuur zou zachter moeten worden, en het Nannewiid moet weer water uit De Tsjonger krijgen.

Rondje Nannewiid?

De stichting onderzoekt voor de recreatie de mogelijkheden voor een 'rondje Nannewiid.' Op dit moment kunnen fietsers en wandelaars niet langs de zuidkant. Er zou mogelijk een wandelpad op vlonders kunnen komen, met een verbinding richting Sintjohannesga. Ook moet er meer parkeerruimte komen aan de oostkant en wordt er gekeken naar een vaarverbinding tussen Heerenveen en de Tsjûkemar.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
De kennis over de ontstaansgeschiedenis zou moeten worden vergroot. De oorsprong van het Nannewiid ligt in de turfwinning. Het water is ontstaan door de vervening en door het meer loopt nog altijd de Feanskieding, een vaart die ooit voor turfvervoer werd gebruikt. De naam Nannewiid komt van de veenbaas Nanne Dirks Drijfhout.

Bekostiging

Om de aanpak te bekostigen, wil de stichting meerdere mogelijkheden onderzoeken. Zo zou er bijvoorbeeld bij de aansluiting op de A7 bij Oudehaske een dorpsturbine kunnen worden geplaatst. Ook aardwarmte is een optie. Verder wordt er nagedacht over een model waarbij lokale ondernemers een deel van hun omzet weer investeren in het gebied waar ze ook baat bij hebben.