Ameland als eerste aan de beurt voor 'boosterprik': GGD Fryslân wil vaste wal snel laten volgen

10 nov 2021 - 13:23

Op Ameland worden op 29 november de eerste 'boosterprikken' van Fryslân gezet. Dat is de extra vaccinatie tegen het coronavirus, die als oppepper is bedoeld naar de eerste prikken.

Ameland als eerste aan de beurt voor 'boosterprik': GGD Fryslân wil vaste wal snel laten volgen

De 'boosterprik' wordt eerst aan mensen van 80 jaar en ouder gegeven, maar GGD Fryslân wil toestemming krijgen om op de eilanden de inwoners boven de 75 jaar te vaccineren. Dat lukt waarschijnlijk bij Terschelling ook, voor Vlieland en Schiermonnikoog lopen nog gesprekken om in andere leeftijdscohorten te vaccineren. Voor de andere Waddeneilanden staan nog geen datums vast.

Brief van gemeente

Wie voor de boosterprik in aanmerking komt, krijgt een brief van de gemeente Ameland. Daarin staat een telefoonnummer om een prikafspraak te maken. De vaccinaties worden gezet in sporthal De Slinger in Hollum.

Uiteindelijk moet iedereen boven de 60 jaar in aanmerking komen voor een boostervaccin, maar de oudste mensen zijn als eerste aan de beurt.

De vaccinatielocatie in Drachten - Foto: ANP

Nils van Mourik van de GGD vertelt dat het simpelweg logistiek goed uitkomt om op Ameland te beginnen. "We waren toch al met Ameland in gesprek over de herhalingsoproep voor mensen die nog geen prik hebben gehad. We hebben het besproken met het RIVM en de GGD GHOR. We zijn er toch al, dus dan kun je logistiek beter met de boostercampagne beginnen."

Andere delen van Fryslân

Over de vaste wal is nog geen besluit genomen, maar er zijn woensdag diverse overleggen met zorginstellingen. "Dat is logistiek lastiger, maar we doen ons best." Van Mourik hoopt aan het einde van de week of begin volgende week meer duidelijkheid te hebben.

Nils van Mourik van de GGD

Toch hoopt Van Mourik dat ook de vaste wal snel aan de beurt is. "Als ik eerlijk ben zou het me niet verbazen als we voor december al beginnen. Daar zetten we wel op in, ik hoop dat we het voor elkaar krijgen."

Moderna anders dan Pfizer

Het hangt onder meer af van het beschikbare personeel de registratiesystemen en het vaccin dat zal worden gebruikt. "De Gezondheidsraad heeft aangegeven dat het beste een mRNA-vaccin kan worden gebruikt. Dat betekent Pfizer of Moderna. Als het Moderna wordt, dan moeten er nog mensen worden opgeleid. Want de verhoudingen in het vaccin zijn ook net wat anders dan bij de eerste vaccinatieronde. Bij Pfizer gaat het wel om dezelfde hoeveelheid." AstraZeneca wordt het in ieder geval niet.

De boosterprik kan niet op hetzelfde moment worden gezet als de gewone griepprik, omdat de kans op bijwerkingen te groot is. Er moeten minstens twee weken tussen zitten.

Ook op andere Waddeneilanden

De GGD begint ook met de boosterprik op de andere Friese Waddeneilanden. Terschelling is op 1 en 2 december aan de beurt en Vlieland op 15 december. Wanneer ze op Schiermonnikoog van start gaan, is nog niet bekend.

Op de eilanden kunnen mensen van 75 jaar en ouder de boosterprik krijgen en op Vlieland ook de 60-plussers, omdat daar minder mensen wonen.

(Advertentie)
(Advertentie)