Opvang van statushouders moet beter geregeld worden in Fryslân: te weinig woonplaats

09 nov 2021 - 18:54

Er moeten nieuwe woningen komen voor mensen die een status hebben gekregen. Tegelijkertijd hebben ook starters het zwaar om woonruimte te vinden. Het probleem kwam naar voren aan de zogenaamde regietafel, waar over de opvang van statushouders werd gesproken.

Burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren - Foto: Omrop Fryslân

Volgens burgemeester Fred Veenstra zijn er ongeveer 500 statushouders die woonplaats nodig hebben in Fryslân. Het gaat misschien ook om huishoudens, maar Veenstra weet niet hoeveel dat er zijn. Fryslân loopt achter met het geven van onderdak, maar volgens Veenstra geldt dat ook voor de rest van Nederland. "We weten dat de regering, en het COA ook, steeds zeggen dat er in Nederland ongeveer 11.000 mensen wonen die een status hebben, die in ons land mogen blijven, die mogen inburgeren en een plaats moeten vinden in de gemeenschap. Die mensen moeten ook een huis hebben."

Verdeling

Omdat er ook veel starters zijn die op zoek zijn naar een huis, is er voor elke gemeente een verdeling nodig. "Elke gemeente weet wat ze te doen staat om deze mensen onderdak te bieden. Dat doen we in samenwerking met de woningbouwverenigingen, met de corporaties. Maar we zien dat er voor Nederland, voor Fryslân, in zijn algemeenheid, een probleem op de woningmarkt is. Er zijn te weinig huizen voor starters, er zijn te weinig huizen voor statushouders, dat moeten we zien op te lossen."

Containerwoningen

Zo is Leeuwarden op het moment bezig met containerwoningen. "Leeuwarden heeft de grootste uitdaging in de huisvesting van statushouders", zegt Veenstra daarover. "Ik kan het me voorstellen dat Leeuwarden op deze manier naar een oplossing zoekt." De burgemeester denkt echter niet dat het voor iedere plaats de oplossing is. "Ik denk niet dat het handig is als je in een heel klein dorp een stapel containerwoningen neerzet."

Nieuwe starterswoningen zullen pas over een tijd komen. "Het is geen kwestie van een paar maanden, daar moeten we echt langer de tijd voor nemen." De Vereniging van Friese Gemeenten zal daarvoor contact opnemen met de provincie. "Daarna moeten we het overleg aan met alle betrokken partijen."

Fred Veenstra over woonruimte voor statushouders

Vandaag werd ook bekend dat het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) niet ingaat op het aanbod van een aantal Friese gemeenten om vluchtelingen op te vangen, terwijl er een groot tekort aan opvangplaatsen is.

"Het heeft ermee te maken dat voor ons een bepaalde ondergrens belangrijk is, waarop we een locatie goed kunnen bestieren", zegt Jacqueline Engbers. "Dat er voldoende personeel is, en dat het qua financiën niet uit de klauwen gaat lopen." Ze zegt ook dat meespeelt dat ze de asielzoekers goede begeleiding willen geven.

150 mensen

"Een kleine locatie is heel ingewikkeld om dat qua roostering goed te doen. Dat is ook één van de criteria." De ondergrens voor de opvang is volgens haar ongeveer 150 mensen. "Misschien zelfs nog wel een beetje hoger dan 150. Het hangt ook af van de mogelijkheden die er op een locatie zijn. Als we iets aangeboden krijgen wat helemaal klaar is en wat we per direct in kunnen zetten, zou het wel zo kunnen zijn dat we een kleiner aantal kunnen aannemen."

Volgens Engbers is het een grote 'puzzel' en speelt ook mee dat er te weinig woonruimte is. "We moeten naar veel dingen tegelijkertijd kijken, naar hoe het is voor de mensen die op die locatie gehuisvest gaan worden, hoe kunnen we het doen met beveiliging, personeel, financiën. Ook de nabijheid van een azc is een belangrijke daarbij, dat we gebruik kunnen maken van de voorzieningen die er zijn."

Jacqueline Engbers van het COA over de opvang van vluchtelingen in kleine dorpen

(Advertentie)
(Advertentie)