Nog steeds onenigheid over hoogte Werelderfgoedcentrum

Eerst zou het nieuwe Werelderfgoedcentrum in Lauwersoog dertig meter hoog worden, toen twintig en uiteindelijk 16,5 meter, na bezwaren uit de omgeving. Maar natuurorganisaties zijn nog niet tevreden.
Het ontwerp van het Werelderfgoedcentrum © Architectenbureau Dorte Mandrup
Dat is duidelijk geworden bij de Raad van State. De Waddenvereniging, Natuurmonumenten en de Vogelbescherming zijn naar de rechter gestapt. Ook ondernemers hebben bezwaar aangetekend, schrijft RTV Noord.
De natuurorganisaties vinden dat het gebouw 16,5 meter nog steeds te hoog wordt. Het licht zal volgens hen vooral nadelige effecten hebben op broedvogels. "Het wordt een aquariumachtig gebouw met heel veel lichtuitstraling", zegt advocaat Rens Snel van de Waddenvereniging en Natuurmonumenten.

13,5 meter is wel goed

De organisaties willen wel instemmen met een gebouw van tien meter hoog op de kade. De kade zelf is 3,5 meter hoog. Het Werelderfgoedcentrum komt dan 13,5 meter boven het maaiveld. Die hoogte is in lijn met overige gebouwen in de omgeving. zoals Vishandel Sterkenburg.
Tijdens de behandeling van de zaak bleek verder dat de maximale bouwhoogte van het gebouw nooit zwart op wit is gezet.
Het ontwerp van het Werelderfgoedcentrum © Architectenbureau Dorte Mandrup
Vishandel Sterkenburg en restaurant Schierzicht hebben ook bezwaar gemaakt. Deze twee bedrijven hebben geen problemen met de hoogte van 16,5 meter, maar maken zich wel zorgen over de parkeergelegenheid. Ze vragen zich af of er wel genoeg parkeerplaatsen worden aangelegd.

Zeehondencentrum en expositieruimte

In het Werelderfgoedcentrum komt onder meer het zeehondencentrum uit Pieterburen. Verder komt er een tentoonstellingsruimte en sanitaire voorzieningen voor kanovaarders. Het havenkantoor neemt ook intrek in het gebouw, dat geheel van hout wordt. Er wordt rekening gehouden met 150.000 bezoekers per jaar.
Er wordt al meer dan drie maar gesproken over het ontwerp van het gebouw, en dan met name over de hoogte. De Raad van State doet over zes weken uitspraak.