'Beschermde status Waddenzee biedt mogelijkheden tegen containerramp'

De provincie Fryslân moet zich in Den Haag sterk maken om meer te doen tegen onveilig containervaart ten noorden van de Waddeneilanden. Dat zeggen de Statebfracties van PvdA, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren.
Konteners dy't fan de MSC Zoe foelen yn jannewaris 2019 © Kustwacht Nederland
Vorige week zei de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de meeste aanbevelingen van diezelfde onderzoeksraad opvolgt, maar dat er ook ruimte is voor verbetering.

Beschermde status

Zo kan de minister volgens het OvV meer doen met de speciale beschermde status van het Waddengebied dan ze zelf zegt . En het ministerie kan de containervaart bijvoorbeeld gedeeltelijk beperken, routes aanbevelen of verkeersbegeleiding geven.
Jaap Stalenburg
Er is wel vaker gepleit voor meer bevoegdheid voor de Kustwacht, zegt PvdA-statenlid Jaap Stalenburg. Dat wordt steeds afgewezen vanwege internationale afspraken.

Bij storm andere route opsturen

De Kustwacht meer bevoegdheid geven betekent concreet dat als bij een storm een containerschip in de buurt van de Waddenkust komt, de Kustwacht dwingend een andere route kan opleggen.
We moeten alles doen om een tweede containerramp voor de kust van de Waddeneilanden te voorkomen.
Jaap Stalenburg
Het beleid tot nu toe is altijd geweest: eerst internationaal overleggen en dan verder kijken. Volgens de onderzoeksraad voor de veiligheid is er wel degelijk ruimte voor eigen maatregelen. Stalenburg: "Minister, dring erop aan dat die maatregelen worden genomen. We moeten alles doen om een tweede containerramp voor de kust van de Waddeneilanden te voorkomen."

Over het hoofd gezien

Stalenburg denkt dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu de speciale beschermde status van het Waddengebied altijd over het hoofd heeft gezien heeft. Daarom is dit nog niet eerder naar voren gekomen. Dit kan een aanknopingspunt zijn om wel met verregaande maatregelen te komen, waar door de Waddeneilanden en door de Provinsje Fryslân al heel lang om gevraagd wordt.

In gesprek gaan met minister

Gedeputeerde Staten moeten over deze zaak zo snel mogelijk in gesprek gaan met minister Barbara Visser van Infrastructuur en Milieu, vinden de statenfracties van de PvdA, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren.
Een van de grootste containerschepen ter wereld, de MSC Zoe, verloor begin januari 2019 in totaal 342 containers in zee. Door de harde wind dreven de containers naar de Friese Waddeneilanden.
Kijk voor meer berichten over de containerramp op onze dossierpagina.