Worsteling met QR-code: "Ouders dreigen kinderen van zwemles te halen"

06 nov 2021 - 12:59

Als ouders een QR-code moeten laten zien bij het zwembad, zijn er diverse kinderen die tijdelijk van zwemles worden gehaald. Dat heeft het zwembad in Sint Nicolaasga gemerkt. De zwemschool worstelt met het coronatoegangsbewijs, waar het nog onduidelijk van is of het nu wel of niet moet worden laten zien.

Zweminstructeur Bauke Beert Keizer - Foto: Omrop Fryslân, Earryt Sijens

Zweminstructeur Bauke Beert Keizer van MijnZwemschool in Sint-Nicolaasga volgde met verbazing de berichtgeving van het kabinet. "De berichten zijn tegenstrijdig. Vrijdagavond las ik op de website van de Rijksoverheid dat ouders en verzorgers een QR-code moeten laten zien bij zwembaden. Daar heb ik een screenshot van gemaakt. Maar die zin is er nu weer af gehaald."

De richtlijnen op rijksoverheid.nl zijn veranderd - Foto: Rijksoverheid.nl

In overleg met gemeente De Fryske Marren is er voor nu besloten om niet naar de QR-code te vragen, maar wel om mondkapjes opnieuw in te voeren. "Onze beheerder heeft een goed contact met de gemeente", zegt Keizer. "Als het goed is, komt er maandag meer duidelijkheid."

Zwembad MijnZwemschool in Sint Nicolaasga - Foto: Omrop Fryslân, Earryt Sijens

In het bad komen zwemmers van alle leeftijden, maar het gaat met name om de ouders van de zwemleskinderen. "We krijgen reacties van ouders zonder vaccinatie die aangeven op te houden met de zwemles als ze een QR-code moeten laten zien. Daardoor kunnen er achterstanden ontstaan, dat willen we niet. Dat is een zorgelijke situatie."

Als kinderen niet leren zwemmen, gebeuren er ongelukken. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Bauke Beert Keizer van MijnZwemschool in Sint Nicolaasga

Waarschijnlijk zouden kinderen tijdelijk stoppen en dat vindt Keizer als zweminstructeur niet wenselijk. "Het moet niet zo zijn dat kinderen tijdelijk stoppen met zwemles. Dat is een basisvaardigheid in een waterrijk land als Nederland. Als kinderen niet leren zwemmen, gebeuren er ongelukken. Dat kan niet de bedoeling zijn."

Geen personeel en geld voor

Daarnaast zou een QR-controle extra werk betekenen. "Wij hebben als klein zwembad geen kassa of controlepost. Bovendien is er personeel tekort in het zwemonderwijs en hebben wij de financiële middelen niet om er speciaal iemand neer te zetten. Dus het is maar de vraag of je zoiets rond krijgt. Ik ben kaal, maar ik zit figuurlijk wel met de handen in het haar."

Bauke Beert Keizer van MijnZwemschool in Sint Nicolaasga

(Advertentie)
(Advertentie)