TERUGBLIK: dit waren eerdere winnaars van de Gysbert Japicxprijs

De Gysbert Japicxprijs is de belangrijkste literaire prijs van Fryslân. De provincie Fryslân reikt de prijs om de twee jaar uit, de ene keer voor proza, de andere keer voor poëzie. De prijs werd tot 2001 om de drie jaar uitgereikt. Zaterdag gaat de prijs naar Eeltsje Hettinga. Voor Terugblik doken we in het Omrop-archief zijn voorgangers op.
2019 - Aggie van der Meer
Aggie van der Meer kreeg de prijs voor haar volledige oeuvre, dat volgens de commissie uniek in zijn soort is. Ze is de vierde bekroonde vrouwelijke schrijver sinds het bestaan van de Gysbert Japicxprijs.
2017 - Eppie Dam
Eppie Dam is naast dichter ook schrijver, vertaler en poëzierecensent. Hij was eerder leraar in het basisonderwijs. In 2017 kreeg hij de prijs voor de dichtbundel Fallend ljocht.
2015 - Koos Tiemersma
Koos Tiemersma kreeg de Gysbert Japicxprijs voor zijn boek Einum. Volgens de jury heeft Tiemersma met zijn boek de plattelandsroman opnieuw uitgevonden.
Bekijk de televisiefragmenten over de Gysbert Japicxprijs van 2015, 2017 en 2019:
Luister in de podcast De Boekekast naar een fragment uit 'De achttjin', de roman waarmee Aggie van der Meer genomineerd was voor de Gysbert Japicxprijs van 2019.
2013 - Jacobus Q Smink
Dichter Jacobus Q. Smink uit Eindhoven kreeg in 2013 de Gysbert Japicxprijs voor zijn bundel Sondelfal. De jury koos voor Sondelfal om de taal, de thematiek en de eenheid van het werk.
2011 - Durk van der Ploeg
Schrijver Durk van der Ploeg kreeg in 2011 de Gysbert Japicxprijs voor zijn volledige oeuvre. Het prijzengeld werd dat jaar verdubbeld naar 10.000 euro.
2009 - Anne Feddema
De Gysbert Japicxprijs 2009 voor Friese poëzie ging naar Anne Feddema voor zijn bundel Reidhintsje op 'e Styx. Feddema neemt volgens de poëziecommissie een unieke plek in de Friese literatuur in. Hij heeft een grote verbeeldingskracht en schildert met woorden.
Bekijk de televisiefragmenten over de Gysbert Japicxprijs van 2009, 2011 en 2013:
2007 - Josse de Haan
De 66-jarige, van oorsprong Friese schrijver Josse de Haan kreeg in 2007 de prijs voor zijn volledige werk, vanwege zijn vernieuwende wijze van schrijven. Hij werd vooral bekend met de roman Piksjitten op snyp. De Haan woonde in Frans Baskenland.
De uitreiking in 2007, over schrijver Josse de Haan, opgenomen in zijn geboortedorp Peins en in Frans Baskenland:
2005 - Abe de Vries
Dichter-journalist Abe de Vries uit Zaanstad (voorheen Wijnaldum) kreeg in 2005 de Gysbert Japicxprijs voor zijn dichtbundel In waarm wek altyd.
De uitreiking van de Gysbert Japicxprijs 2005 aan Abe de Vries:
2003 - Willem Tjerkstra
In het Gysbert Japicxjaar, het is dan 400 jaar geleden dat hij geboren werd, ging de prijs naar Willem Tjerkstra voor zijn trilogy Ridder fan Snits, Skuld en Boete. De prijs voor Tjerkstra kwam onverwacht, ook voor zijn uitgeverij De KFFB. Grote favoriet was Durk van der Ploeg.
In het programma Breedbyld van 12 september 2009 sprak Eelke Lok met Gysbert-winnaar Willem Tjerkstra:
2001 - Tsjêbbe Hettinga
In 2001 was het vijftien jaar geleden dat een dichter voor het laatst de Gysbert Japicxprijs won. Tsjêbbe Hettinga kreeg dat jaar de prijs voor zijn bundel Fan oersee en fierder, een epos van negen verzen, geschreven als was de dichter op een onbekend Grieks eiland.
De jury zei in het rapport dat de bundel met kop en schouders boven de andere kanshebbers uitstak. Hettinga is bekend om zijn romantische thematiek en zijn kenmerkende voordracht.
De uitreiking van de Gysbert Japicxprijs 2001 aan Tsjêbbe Hettinga:
1998 - Piter Boersma
In 1998 was de prijs voor schrijver Piter Boersma voor zijn boek It libben sels. Boersma schrijft dan al zo'n dertig jaar boeken en gedichten. Bovendien is hij de oprichter van het literaire tijdschrift Hjir en de Koöperative Utjouwerij.
Schrijver Piter Boersma in 1998 over het winnen van de Gysbert:
1995 - Trinus Riemersma
Schrijver Trinus Riemersma werd in 1995 voor de tweede keer winnaar van de Gysbert Japicxprijs.
De vlag hing in 1995 uit bij de woning van schrijver Trinus Riemersma:
Riemersma's boek De Reade Bwarre, in zijn eigen spelling, was voor de jury de reden om hem de literatuurprijs toe te kennen.
Bekijk de documentaire uit 2011 over het leven en werk van Trinus Riemersma:
Bekijk ook het programma Gewest Fryslân over de uitreiking van de Gysbert Japicxprijs in 1971 aan Paulus Akkerman, de man achter Akke Radsma en de 'praatsjes oer de hage'.
Op de website Weromrop zijn honderden programma's van Omrop Fryslân uit de jaren 1985-2005 terug te kijken. Zoals de volgende documentaires: