Ziekenhuisbestuurder: 'Coronapatiënten naar Duitsland sturen kan ook niet onbeperkt'

Er is gewoon niet genoeg personeel om alle bedden op de intensive care te gebruiken. Dat zegt ziekenhuisbestuurder Ate van der Zee die namens Noord-Nederland overlegt met ziekenhuizen uit andere regio's. Vandaag werd bekend dat de noordelijke ziekenhuizen de reguliere zorg weer afschalen.
Ate van der Zee © UMCG
Door het afschalen van de reguliere zorg gaan sommige operaties niet meer door. Mensen die op een wachtlijst staan, moeten nu mogelijk langer wachten op hun operatie. "Je kunt gewone zorg in verschillende klassen indelen", zegt Van der Zee.
"Zorg die je bijvoorbeeld binnen een uur moet doen, zorg die je binnen een week moet doen, binnen zes weken. Maar ook zorg waarbij je geen gezondheidsschade lijdt als het langer dan twee maanden gebeurt bijvoorbeeld." Dat is de zorg die wordt uitgesteld. "Dat is eerder gebeurd. We vinden het voor de patiënt ontzettend vervelend."
In heel Nederland liggen momenteel zo'n 1.300 coronapatiënten in de ziekenhuizen, waarvan 270 op de intensive care. Als de groei doorzet, liggen er over twee weken meer dan 2.100 coronapatiënten in de ziekenhuizen.

Capaciteitsprobleem zorg speelt ook in Duitsland

Als het moet, dan kan Nederland met de coronapatiënten van de intensive care weer uitweiden naar Duitsland. Maar dat is niet onbeperkt, waarschuwt Van der Zee. "Het hangt ervan af hoe het zich in de komende dagen of weken ontwikkelt. Ook in Duitsland is er een capaciteitsprobleem."
Er wordt continu een enorme inspanning van ons personeel gevraagd.
Ate van der Zee
Het personeel loopt al een tijd op het tandvlees. "Dat is dé complicerende factor", zegt Van der Zee. "Op zich heel begrijpelijk, want dit duurt al anderhalf tot twee jaar. Er wordt continu een enorme inspanning van ons personeel gevraagd. Dat heeft een enorme impact. Ze zijn bezig met een soort marathon, dat is gewoon heel zwaar."
Van der Zee durft niet te zeggen hoelang de ziekenhuizen het nog volhouden "De belangrijkste vraag is: hoelang móéten we het volhouden? Dat hangt af van het aantal besmettingen. En dat hangt weer af van of mensen zich laten vaccineren."

Zorgen om vaccinatiegraad in Fryslân

Daarbij kijkt Van der Zee met speciale aandacht naar Fryslân. "In het noorden is Fryslân de provincie met de laagste vaccinatiegraad. Daar moeten we wat aan doen. Dat gebeurt gelukkig ook al."
Een vaccinatie sluit niet uit dat mensen met corona in het ziekenhuis terechtkomen, maar het gebeurt wel minder. Van der Zee: "We zien ook dat er na vaccinatie nog mensen in het ziekenhuis komen, maar dat zijn er relatief veel minder dan mensen die ongevaccineerd zijn.
Daarom hoopt hij dat meer mensen zich laten vaccineren. En tegelijk: "Houd je aan de regels. Zorg ervoor dat we elkaar niet besmetten. Met name als je niet gevaccineerd bent, kunnen de gevolgen veel groter zijn."