LTO: "Regels voor hobbyhouders nodig om vogelgriep te keren"

"Ik vind het een heel spannende periode", zegt pluimveehouder Piet Faber van LTO Nederland. Bij de watervogels van een hobbyhouder in Parrega is vogelgriep geconstateerd en donderdag is de griep ook in Zeewolde vastgesteld.
De pluimveesector maakt zich grote zorgen:
"Ik heb niet alleen zorgen over de bedrijven in de omgeving, maar ook om alle vogelbedrijven in een brede kuststrook van Delfzijl tot Middelburg", zegt Faber. Ook al zitten vogels binnen, het blijft een onzekere tijd. "We zien dat er in korte tijd meerdere introducties zijn van vogelgriep door wilde vogels in de pluimveehouderij."

Hobbyhouders en bedrijfsboeren

Dat kan zowel bij hobbyhouders als bij bedrijven zijn. Faber vindt dat de regels voor hobbyhouders strenger moeten worden. "Boven de vijftig dieren wordt je tegenwoordig als een bedrijf gezien. Dan lijkt het mij logisch dat je ook handelt als een bedrijf en dat daar regels voor zijn."

Meebetalen

Volgens Faber mag er best verschil gemaakt worden tussen kleine en grote bedrijven, als er maar regels zijn. "Ik vind ook dat zulke bedrijven mee moeten betalen aan het Diergezondheidsfonds, dat nu de schade moet betalen. Het komt nu neer op: niet betalen, maar wel innen. Dat vind ik een vervelende situatie, ook voor het draagvlak onder boeren."
Piet Faber © LTO Nederland
Er zou een goede afstemming tussen beide soorten houders moeten komen. "Zo'n hobbyhouder heeft de eenden voor de aardigheid, maar het veroorzaakt wel een strop in een straal van tien kilometer rondom Parrega."
Pluimveehouder Piet Faber van LTO Nederland
Faber hoopt ook dat een zogeheten 'windbreekgaas' in de toekomst een oplossing biedt. Zoiets kan volgens hem veertjes tegenhouden, die de vogelgriep mee kunnen nemen. Er wordt op dit moment nog onderzoek gedaan, omdat hier nog geen wetenschappelijke consensus over is.

Hobbyhouder

Volgens Harm Jan Brink, voorzitter van de Fryske Hinne Klup, zijn strengere maatregels niet nodig. "We hebben natuurlijk al maatregelen getroffen tegen de huidige uitbraak van de vogelgriep. Dat zou voldoende moeten zijn om de ziekte buiten de deur te houden", zegt de hobbypluimveehouder.
"Wij moeten onze kippen al in de volière houden. Dat is de laatste jaren voldoende geweest. Sinds 2003, de eerste grote uitbraak van de vogelgriep, is er nooit een besmetting van een hobbyhouder naar een professionele pluimveehouder geweest. Dat bewijst eigenlijk al dat dit genoeg zou moeten zijn", zegt Brink.