Dit zijn de nieuwe maatregelen om het coronavirus te bestrijden

Demissionair minister-president Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge hebben dinsdagavond nieuwe maatregelen in verband met het coronavirus aangekondigd. Zo komen op sommige plekken de mondkapjes weer terug en wordt het coronatoegangsbewijs breder ingezet.
© ANP
Vanaf woensdag verandert het advies voor thuiswerken. Wanneer het mogelijk is, moeten mensen voor minstens de helft van de tijd thuiswerken. Ook geldt het advies om zo veel mogelijk buiten de spits te reizen en drukte te vermijden.

Mondkapjes

Vanaf zaterdag 6 november is het op meer plekken verplicht om een mondkapje op te hebben. Dit geldt voor alle publieke plekken waar het coronatoegangsbewijs niet wordt gebruikt. Dat zijn bijvoorbeeld:

Coronatoegangsbewijs

Vanaf 6 november wordt het coronatoegangsbewijs op meer plekken ingezet. Het gaat dan om:
Mensen krijgen een coronatoegangsbewijs als ze volledig zijn gevaccineerd, een bewijs hebben dat ze corona hebben gehad of een test van maximaal 24 uur oud hebben.

Basisregels

Verder blijven de basisregels van kracht. Dit betekent onder meer dat mensen moeten thuisblijven bij klachten en zich laten testen op het coronavirus. Ook geldt er een dringend advies om anderhalve meter afstand te houden tot anderen.