'Alle hens aan dek' in het Leeuwarder WTC: komende dagen eerste vluchtelingen

De eerste vluchtelingen komen woensdagavond of donderdag naar de noodopvang in het WTC in Leeuwarden. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is op dit moment bezig met de laatste voorbereidingen in de Friezenhal.
Zo ziet de noodopvang in het WTC eruit:
"Het is nog alle hens aan dek", zegt locatiemanager Miranda Bakker van het COA. "We moeten er nog even hard aan trekken om de puntjes op de i te zetten. Maar we hebben bijna groen licht."

Diverse units

Er zijn 'units' voor vier en voor acht personen. Als vluchtelingen in het WTC aankomen, wordt er bekeken waar zij het beste heen kunnen. Volgens het COA gaat het met name om mensen uit Afghanistan, Turkije en Jemen. Het betreft zowel gezinnen als alleenstaanden. Het COA hoopt dat de kinderen tot 18 jaar in december naar school kunnen.
In de meeste gevallen hebben de vluchtelingen bijna niets bij zich: daarom krijgen ze van het COA zaken als zeep, maandverband en scheermesjes. Om elkaar goed te kunnen verstaan wordt er gebruik gemaakt van mensen die eerder als vluchteling aankwamen, maar ook van een tolktelefoon en apps.
Niet enkel binnen het WTC, maar ook in de stad moeten de mensen een warm welkom krijgen. Dat vinden de vrijwilligers achter het initiatief Buurvrouw & Buurvrouw. De vrijwilligers van Buurvrouw & Buurvrouw zetten zich onder meer met een bus in voor mensen die het wat minder hebben. Bij de bus kunnen mensen gratis goederen krijgen en brengen.

Nieuwe 'buren' in het WTC

"Nu krijgen we nieuwe buren: er komen 600 vluchtelingen in het WTC. Zij komen uit onveilige landen en wij willen graag goede buren voor hen zijn", zo legt Monique van der Hoek het uit. "Zij kunnen hier gratis kleding ophalen, want ze komen hier met weinig tot niets."

Kleding

Buurvrouw & Buurvrouw zamelt op vier locaties in de stad kleding in. "Alles mag tweedehands, behalve ondergoed. Mensen die willen helpen met kleding sorteren zijn meer dan welkom. We hebben een oproep geplaatst, maar zijn nu vooral nog op zoek naar mensen die ons kunnen helpen om meer dagdelen de winkel te kunnen openen", vertelt Van der Hoek.
De mensen in het WTC kunnen hier niet alleen een warme winterjas krijgen, maar ook een kopje koffie. Zo kunnen ze ervaren dat ze welkom zijn in de stad.
Monique van der Hoek van Buurvrouw & Buurvrouw
Er zijn ook nieuwe 'buren' welkom om zich op sociaal vlak in te zetten. "Er is bij ons een gezellige tafel, een kopje koffie en een luisterend oor. We willen er niet alleen met middelen klaarstaan, maar ook met aandacht. De mensen in het WTC kunnen hier niet alleen een warme winterjas krijgen, maar ook een kopje koffie. Zo kunnen ze ervaren dat ze welkom zijn in de stad."