Geweld tegen hulpverleners: niet bagatelliseren, maar positief blijven

Niet de geweldsincidenten, maar de positieve punten van het vak ambulanceverpleger moeten de boventoon voeren. Die oproep doet brancheorganisatie AmbulanceZorg Nederland. De oproep wordt gesteund door ambulancebedrijf Kijlstra in Drachten.
Bij Kijlstra willen ze vooral positief blijven:
"Kijk, met deze knop kun je het bed uit de ambulance laten komen", zegt Peter Douma van de ambulancezorg. Hij werkt als 21 jaar bij Kijlstra en is net als elke ochtend bezig met het klaarmaken van de ambulance. "Met deze rijden we gewoonweg tussen de vier, vijf keer per dag uit."

Een incident

Met een grote zwaai gooit hij een zwarte tas op het bed. Na het openritsen telt hij alle medicijnen in de tas. Douma is in al die jaren een keer betrokken geweest bij een incident. "Die patiënt wilden we helpen, maar die was onder invloed van drank en drugs. Hij greep mij toen bij de keel."
© Omrop Fryslân, Timo Jepkema
"Dat was wel even heftig, want het heeft wel impact. Maar toch is het wel zo dat je het niet meeneemt. Er is een veroordeling geweest en dus is dan dat hoofdstuk afgesloten. Je moet er niet in blijven hangen", vertelt hij. "Die ene klap weegt niet op tegen die duizend dankbare reacties."
Elke keer is een te veel.
Peter Douma, ambulancezorg
Die woorden van Douma worden onderstreept door Sietze Kijlstra. Hij is directeur van het bedrijf. "De geweldsincidenten zijn er en elke keer is een te veel", zegt Kijlstra.
"Maar we hebben het wel over vier incidenten op 17.000 ritten in het eerste halfjaar. Ik wil het niet bagatelliseren hoor, want als er wat gebeurt dan heeft dat invloed op de mensen. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan het slaan of bij de keel worden gegrepen. Dat is verschrikkelijk voor ons personeel."
"Wij staan ze dan bij, maar toch willen we ook positief blijven. Het mooie van het vak laten zien. Dat is belangrijk."