Pytsje de Graaf stopt na 25 jaar politiek: 'Oog voor mensen, Fries en doorpakken'

30 okt 2021 - 08:39

Oud-Statenlid, raadslid en wethouder Pytsje de Graaf moet na 25 jaar politiek noodgedwongen stoppen met haar werkzaamheden. Medische indicaties gooiden eind maart van dit jaar het leven van de Graaf volledig overhoop.

Pytsje de Graaf - Foto: RTV NOF, Ben de Jager

Sinds die tijd is ze bezig met revalideren. In het begin merkt ze het gemis van haar werk als wethouder in de gemeente Noardeast-Fryslân niet zo erg. Op een gegeven moment kwam het besef dat se niet meer meedeed. De Graaf: "Je leest van alles in de krant en dan denk je: Hier doe ik niet meer aan mee. Dat voelt wel een beetje eenzaam."

De afgelopen maanden waren qua ondersteuning vanuit de familie, oud-collega's, de gemeenschap, buren en vrienden overweldigend. Honderden kaartjes, tig boeketten, fruitmanden. "Dat heeft me heel erg goed gedaan en ook de Whatsapp-berichtjes van heel veel mensen. Geweldig. Wat een steun."

De Graaf is druk bezig met haar herstel. Dat verloopt tot nog toe naar omstandigheden prima. "Ik denk dat ik op dit moment heel goed op weg ben met mijn gezondheid", zegt ze.

Verslaggever Ben de Jager in gesprek met Pytsje de Graaf

Het was een schrik, die 28e maart van dit jaar, toen ze hoorde dat ze ziek was. Maar het heeft de oud-wethouder van de gemeente Noardeast-Fryslân en voormalig Dongeradeel ook leren relativeren. Daarnaast zijn veel dingen die door De Graaf tijdens haar wethouderschap in gang gezet zijn, de afgelopen jaren ten uitvoer gebracht in de gemeente. "Denk aan de Benelux Tour, de Waddenopera, maar ook het Vitaleerpark in het Tolhuispark. Het is prachtig, want het zijn de mensen in de gemeenschap die het uiteindelijk doen." Daarover spreekt ze graag. Want de gemeenschap, daar stond en staat ze nog steeds voor.

De dorpen en de stad Dokkum in Noardeast-Fryslân liggen De Graaf na aan het hart. "Als ik bijvoorbeeld terugkijk op de afgelopen tien jaar, dan denk ik: Dokkum was toen niet zo bruisend als nu."

Ook is De Graaf trots op de dorpsontwikkelingsmaatschappijen die de afgelopen jaren zijn ontstaan. "Dat zijn de mensen die de schouders eronder zetten." Vrijdag 29 oktober aan het eind van de middag was er in MFA De Ynset in Holwerd een afscheidsreceptie voor de Graaf georganiseerd. "Oog voor de mensen, betrokken bij de gemeenschap. Fries en doorpakken. Zo kennen we Pytsje!"

(Advertentie)
(Advertentie)