Noardeast-Fryslân heeft begroting rond, maar moet bezuinigen om het zo te houden

29 okt 2021 - 07:15

Het is niet per se het meest vrolijke bericht voor Noardeast-Fryslân. In de komende vier jaar moet er nog twee tot drie miljoen worden bezuinigd. In de gemeenteraad werd donderdag de begroting voor 2022 besproken. Die is sluitend, maar om het voor 2025 ook sluitend te houden, moet de hand op de knip.

Archieffoto van de raad van Noardeast-Fryslân - Foto: Omrop Fryslân, Ben de Jager

Wethouder Theo Berends is blij dat men de begroting voor 2002 zonder lastenverhogingen rond heeft gekregen. "Alleen de jaren daarna zien er veel minder uit", geeft hij toe. Door de zogeheten 'herijking van het gemeentefonds' krijgt de gemeente minder geld uit Den Haag.

De gemeenteraad zag dan ook meer over 2022 heen, dan naar het jaar zelf. "Ik snap het heel goed van de raad, want het staat er wel in. Wij willen dolgraag het heft in eigen hand houden, anders komen we onder verscherpt toezicht van de provincie."

OZB omhoog

Het idee is om de onroerende zaakbelasting (OZB) te verhogen. Je betaald OZB als je eigenaar bent van een woning, een ander gebouw of een stuk grond. Maar daar blijft het niet bij, geeft Berends aan. "Wij gaan aan de slag om de financiën van de drie voormalige gemeenten goed op een rij te zetten. Zo krijgen we een eenduidige begroten."

De nieuwe gemeenteraad moet uiteindelijk een besluit nemen over eventuele bezuinigingen. "De ruimte is er, maar moet op een efficiënte manier gezocht worden. Daarvoor gebruiken we zero based budgeting. Dat houdt in dat we vanaf nul beginnen. Je kijkt naar al je uitgaven en inkomsten, toetst of je efficiënt uitgeeft."

Ingrijpen

Het komt erop neer dat er nu wat tekort is. "Dan moet je kijken waar je op wilt snijden. Als er maar een paar procent overblijft, hebben we miljoenen over waar een raad eigen beleid op kan maken. Dat is wat men ook wil. Als we die OZB-verhoging niet zouden doen, staan we 2 miljoen in de min in 2025. Dat willen we oplossen door zero based budgeting."

Wethouder Theo Berends

Berends vindt het ingrijpen nodig, maar ziet het ook niet als het allergrootste probleem. "Laten we eerlijk zijn: we hebben een begroting van 150 miljoen. Om het rond te krijgen moeten we nog 2 tot 3 miljoen bezuinigen. Dan spreek je over 1 tot 2 procent. Dat moet toch te doen zijn."

(Advertentie)
(Advertentie)