Waddenvereniging heeft goede hoop dat gaswinning onder het Wad nog tegengehouden kan worden

Op verzoek van de Tweede Kamer zijn er in de afgelopen tijd twee rapporten geschreven over de mogelijkheid voor gaswinning onder de Waddenzee. Wat zeggen die nou? En hoe verhouden die zich met de energiecrisis en de nieuwste klimaatvoorspellingen?
Wat betekenen de rapporten voor de gaswinning bij Ternaard?:
Terwijl demissionair minister Stef Blok eerder aangaf dat hij een vergunning voor nieuwe gaswinning onder de Waddenzee niet kan weigeren, geven twee onderzoeken nu anders aan. Op verzoek van de Tweede Kamer zijn er twee rapporten geschreven.

Als de één weigert, moet de ander ook

De eerste van de Waddenacademie concludeerde dat demissionair minister Carola Schouten van Landbouw en Natuur geen toestemming voor de gaswinning mocht geven, omdat niet vaststaat dat het geen schade veroorzaakt. Het tweede onderzoek is gedaan door de Rijksuniversiteit Groningen. De belangrijkste uitkomst daarvan is dat wanneer de ene minister geen vergunning kan geven, de andere minister ook moet weigeren.
Frank Petersen van de Waddenvereniging
Volgens de Waddenvereniging is dat goed nieuws voor de Waddenzee. Frank Petersen van de Waddenvereniging legt uit dat het tweede rapport juridisch gekeken heeft naar wat er volgens de Mijnbouwwet wel en niet mag en hoe dat zich tot de Natuurbeschermingswet verhoudt. Juist die tweede wet, daar heeft Blok volgens Petersen niet aan gedacht.

'Beleidsafweging'

Petersen merkt op dat minister Blok altijd heeft gezegd dat hij een 'beleidsafweging' moest maken. "Kennelijk vond hij het winnen, verkopen en leveren van aardgas belangrijker dan het beschermen van de unieke natuur van de Waddenzee." Maar nu blijkt volgens Petersen dat Blok die beleidsvrijheid helemaal niet had.
Frank Petersen van de Waddenvereniging in 2017 © Omrop Fryslân
"Onze inschatting is dat politieke partijen nu stevig genoeg staan om dit als Tweede Kamer te willen verbieden", zo schat Petersen in. "En dat ze dus ook in een motie aan de regering opdracht kunnen geven om niet door te gaan met deze heilloze weg van nog meer aardgaswinning."

Hoge gasprijzen

De energieprijzen zijn dit jaar flink opgelopen. Dat komt slecht uit, want de regering heeft besloten de gaskraan in Groningen dicht te draaien. De gasprijzen vliegen naar recordhoogte. Je zou je kunnen afvragen of Nederland het gas niet goed kan gebruiken.
Eerder zei een Friese onderzoeker van het HCSS (The Hague Centre for Strategic Studies) dat het gebruiken van gas uit de Waddenzee te makkelijk wordt afgeschoten. Volgens hem is het veld bij Ternaard vrij groot en de hoeveelheid gas die het oplevert, kan goed gebruikt worden, stelt hij.
© ANP
Petersen van de Waddenvereniging ziet dat echter anders. "Het gas dat nu nog onder de Waddenzee zit, zal geen enkele invloed hebben op de prijsstijgingen die er nu zijn. Want mocht de winning ooit door kunnen gaan, dan is dat gas pas over een jaar of zeven beschikbaar voor consumenten en industrie. Dus voor dit acute probleem is het Waddenzeegas geen oplossing."

KNMI-klimaatrapport

Uit een ander rapport bleek maandag dat de gevolgen van klimaatverandering erger zijn dan gedacht. Het KNMI heeft de voorspellingen naar boven bijgesteld. Er wordt nu bijvoorbeeld 1,2 tot 2 meter aan zeespiegelstijging verwacht.
Gaswinning bij Ameland © ANP
De waddenvereniging hoopt dat dit rapport een extra zet in de rug is. Petersen: "We weten van minister Blok dat hij zich graag laat leiden door onafhankelijke, feitelijke rapporten. Het KNMI-rapport is nogmaals een bevestiging waarom je niet moet beginnen met nieuwe aardgaswinning omdat je weet dat de zeespiegel vele malen meer zou kunnen stijgen als je nog meer fossiele brandstoffen gaat gebruiken."

Verkoop van Waddengasveld

Dinsdag werd duidelijk dat de NAM af wil van kleine velden op land en zee omdat er te weinig groeimogelijkheden zijn. Zo ook gasvelden onder de Waddenzee. De NAM wil de gasvelden nu verpachten in vier gebieden, die als losse bv's te koop aangeboden worden. Wat dit precies betekent voor de gaswinningsplannen in de Waddenzee is nog niet bekend.
Dit bracht een nieuwe vraag naar boven bij de Waddenvereniging. "Wat nu als een rijke Saoedische prins of Canadese cowboy de Waddenzeevelden van de NAM overkoopt?", zoals Petersen zegt. Aan de ene kant kun je er bang voor zijn, geeft hij aan. "Maar tegelijkertijd denken wij ook dat zij zouden weten dat de Waddenzee UNESCO werelderfgoed is. Als je een goede zakenman bent, dan moet je je goed achter je hoofd krabben als je investeert in het beschadigen van dat erfgoed."