'Groot Fries molenboek' als kroon op het jubileumjaar van De Fryske Mole

28 okt 2021 - 08:13

Stichting De Fryske Mole bestaat 50 jaar en het jubileumjaar wordt donderdag met een slotbijeenkomst afgesloten. Daar wordt het Groot Fries molenboek gepresenteerd, geschreven door Warner Banga en Gerben Wijnja.

Een molen bij Aldegea - Foto: Shutterstock.com (edouhoekie)

"Het is een verhalenboek geworden", zegt schrijver Gerben Wijnja. "Een boek waarin de strijd voor het behoud van onze oude Friese molens centraal staat. We hadden het geluk dat we al vroeg mensen hadden geïnterviewd die vanuit hun beroep te maken hadden met de oude molens. Molenaars, molenmakers. Dat is vrij uniek, want velen van hen leven al niet meer."

Boek al op de plank

Wijnja heeft naar eigen zeggen al een jaar of vijftig aan het boek gewerkt. Hij vindt molens al lang interessant en had vanuit die hobby al talloze verhalen op de plank liggen. "Toen De Fryske Mole bijna 50 jaar bestond, kwam de vraag of er ook een boek kon komen met wat er allemaal was verzameld. Ik heb dat eerst zelf op me genomen, later is Warner Bangma erbij gekomen."

Strijdverhalen

"Het zijn allemaal strijdverhalen, met veel emotie. Dat maakt het boek mooi", zegt Wijnja. "Het malen op de wind had z'n tijd op een gegeven moment gehad, er kwamen stoommachines, elektriciteit, motoren. De oude molen had het nakijken. Maar sommige mensen steunden wel het behoud van die molens." Daaruit is ook de stichting opgericht.

Gerben Wijnja over het 'Groot Fries molenboek'

Eén van de verhalen in het boek gaat bijvoorbeeld over een jongetje dat rond 1910 van school werd gestuurd en een baantje kreeg bij een zaagmolen in Bolsward. "Hij kreeg een gulden per week. Niet veel, maar hij was er o zo blij mee. Want het gezin waar hij uit kwam leefde van de bedeling."

Tweede boek

Het houdt niet op bij het Groot Fries molenboek. "Er staat ook al een tweede deel in de steigers. Alles wat we hebben gehoord, smaakt naar meer. Dus mensen die nog wat in hun familie bezitten of nog dingen weten uit ervaring, mogen het laten weten. Dat vinden we prachtig."

(Advertentie)
(Advertentie)