'Waterwin-winsituatie': Defensie bouwt drie waterputten bij Elsloo

Boven de grond is er straks niet meer van te zien dan een pijpje, maar onder de grond kan die pijp wel 60 of 80 meter lang zijn: militairen van de landmacht slaan vanaf deze maandag drie waterputten voor de brandweer in het Drents-Friese Wold.
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
In de omgeving van Elsloo en Appelscha komen drie plekken waar de brandweer bij grote bosbranden water uit kan tappen. Bij het buurtschap Canada, bij Duinen Zathe en bij De Roggeberg.

'Calamiteitenputten'

Ze worden ook wel 'calamiteitenputten' genoemd, de grote waterwinlocaties waar Defensie aan werkt. Normaal gesproken krijgt de brandweer water via het drinkwaternet en nemen ze een grote hoeveelheid mee in tankautospuiten. Toch is er juist op een plaats als natuurgebied het Drents-Friese Wold behoefte aan voldoende putten om water uit te winnen, bijvoorbeeld voor het doven van een heidebrand.
De put voor de landmacht mag gerust een 'waterwin-winsituatie' genoemd worden: de militairen houden met het boren van drie putten hun vaardigheden op peil. Dat doen ze met acht mensen van het waterboordetachement. Voor het slaan van de putten wordt sinds maandag al materiaal naar Elsloo gebracht. De eerste put wordt geslagen bij de parkeerplaats 'Canada'.
Verslaggever Johanna Brinkman met adjudant Roel Scheper
Adjudant Roel Scheper legt uit dat er lucht in de put wordt gebracht. "Door de opstijgende lucht komt het water en het boorslijpsel omhoog. Dat loopt door spoelbakken en daarna weer terug de put in. Zo krijg je een circuit dat rondloopt. Het moet zo'n 80 meter diep worden en het is de bedoeling dat het zo'n 90.000 liter per uur gaat opleveren."
De militairen zijn nog wel even bij Canada en ze blijven daar slapen in tenten. "We zijn zeker een dag of vier aanwezig op deze locatie en we kunnen de spullen niet onbeheerd achterlaten."

Meer natuurbranden

Ids Hooisma van de veiligheidsregio vertelt waarom de putten nodig zijn. "Omdat we de afgelopen jaren hebben gezien dat er steeds meer natuurbranden zijn. We zijn tot de conclusie gekomen dat er eigenlijk te weinig bluswater in de buurt is."
Een waterkraan dicht bij de brand is volgens Hooisma essentieel, omdat de wagens van de brandweer dan continu bij kunnen vullen. "Als daar te veel tijd tussen zit, dan heb je geen continuïteit in het blussen. En dat is heel belangrijk", legt Hooisma uit.
Boswachter Lysander van Oossanen is dan ook blij met de aanleg van de putten. "Het is gewoon een goede zaak dat we werken aan extra bluswater, mocht het straks eens nodig zijn."
In droge jaren is de kans op bosbranden volgens hem steeds hoger. "Je moet er voor zorgen dat de risico's zo laag mogelijk zijn, en dan moet je zorgen voor voldoende water in de buurt."
Ids Hooisma en boswachter Lysander van Oossanen vertellen over de noodzaak van de putten