Friezen komen net tekort voor winst bij Jaap Eden Trofee

Aggie Walsma en Harm Visser hebben zaterdagavond het podium gehaald bij de Jaap Eden Trofee. De winst was voor Irene Schouten en Sjoerd den Hertog.
© ANP
De Jaap Eden Trofee was de eerste wedstrijd om de KNSB Marathoncup. Voor het eerst in twee jaar werd weer eens geschaatst: vorig jaar waren er door corona geen marathonwedstrijden.
Marijke Groenewoud ging na zeventien ronden onderuit en de wedstrijd werd even stilgelegd. Na de herstart waren de schaatssters vooral naar elkaar aan het kijken. Hier en daar probeerde iemand een gaatje te maken, maar dat lukt niemand. Bij het ingaan van de laatste ronde kwam Irene Schouten op kop en ze zette meteen aan.

Schouten niet te verslaan

Ineke Dedden (woont in Heerenveen), Aggie Walsma uit Bolsward en Iris van der Stelt en konden als enigen volgen. Ze konden Schouten niet bijhouden toen ze o het laatste rechte stuk de sprint aanging. Dedden pakte de tweede plek, Walsma de derde. Anne Tauber uit Oranjewoud werd achtste.
Bij de beloften ging de winst naar Famke Minee. Sanne van der Schaar van Harlingen werd derde.
© Omrop, Fryslân, Willem Vermeltfoort
Bij de mannen werd het in de laatste ronde pas echt spannend. Het was Sjoerd den Hertog die de leiding nam, maar hij werd buitenom ingehaald door Casper de Gier, die in Heerenveen woont. Net voor de eindstreep haalde Den Hertog hem toch weer bij.
Harm Visser uit De Westereen kwam ook dichtbij, maar kon de mannen niet meer bijhalen en werd derde. Jorrit Bergsma eindigde op de achtste plek.