Lieuwe Westra geniet van nieuw leven in Spanje: wel fietsen, maar geen stress

23 okt 2021 - 14:56

Lieuwe Westra heeft de rust gevonden. In Spanje leeft de oud-profwielrenner met zijn vriendin Ingrid in het dorpje La Fustera aan de kust van Zuid-Spanje. Fietsen doet hij nog steeds, maar nu op ontspannen wijze. Westra verhuurt appartementen en gaat met zijn gasten fietsen.

Door: Simone Scheffer

Lieuwe in Calpe

Sinds twee jaar woont Westra in Spanje bij de kustplaats Calpe. Hij denkt dat hij daar ook niet meer weggaat: het klimaat, de omgeving en het fietsen in de bergen bevalt hem. De contacten met Fryslân zijn er natuurlijk wel, maar de wielrenner in ruste heeft niet het idee dat hij terugkeert naar het vaderland.

Westra begon vlak voor de coronapandemie met zijn fietsaccommodatie. Mensen kunnen er overnachten en, als ze willen, op een fietstocht met de oud-renner van Vacansoleil en Astana.

Lieuwe Westra - Foto: Omrop Fryslân, Simone Scheffer

Fietsen vindt hij nog steeds het mooiste wat er is, maar de stress van het altijd moeten presteren, is er niet meer. "Er is niemand meer die zegt dat ik het slecht of goed gedaan heb, als ik thuiskom. Ik heb geen nummer meer op mijn rug."

Al blijft er altijd een soort 'beest' in hem zitten. Als Alex Zülle (twee keer tweede in de Tour de France en tweemaal winnaar van de Vuelta) zich meldt om met Lieuwe de bergen in te gaan, komt er toch een soort competitiegeest bovendrijven. Maar het is vooral plezier wat hij nu aan het fietsen beleeft.

Hij heeft ook weinig contact met oud-collega's. "Maar als Zülle belt, dan wil ik natuurlijk graag met hem fietsen. En het geeft aan dat de fietswereld maar klein is."

Lieuwe Westra met Alex Zülle - Foto: Omrop Fryslân, Simone Scheffer

Westra 'Het Beest' heeft in zijn profcarrière goede, maar ook slechte tijden meegemaakt. De laatste jaren had hij veel last van depressies. Een van de grootste oorzaken daarvan was een juridisch gevecht waar hij in belandde. Een zakelijk conflict leidde tot negen jaar rechtszaken tegen zijn oud-zaakwaarnemer André Boskamp.

Alles stond onder druk door deze slepende kwestie. Westra zijn familie kwam onder druk en ook zijn relatie had eronder te lijden. De depressie zorgde ook voor het einde van zijn profcarrière in januari 2017. Daarna vocht Westra juridisch door en won hij uiteindelijk begin dit jaar zijn zaak. De depressie was daarmee ook voorbij.

Ik heb gevochten en gewonnen. Ik ben blij dat ik niet heb opgegeven, maar het heeft veel druk gegeven.

Lieuwe Westra over de goede afloop van zijn rechtszaken

De medicatie van antidepressiva zette hij stop. Een terugval heeft hij niet gehad. Er is geen stress meer. Hij kan verder bouwen aan zijn nieuwe leven. "Ik heb gevochten en gewonnen. Ik ben blij dat ik niet heb opgegeven, maar het heeft veel druk gegeven. De waarheid is boven gekomen, daar ben ik trots op."

Nieuw leven zonder rugnummer

Nu zit hij dus nog iedere dag op de fiets, maar dan anders. Hij is trots op wat hij gepresteerd heeft in zijn fietscarrière en ook op wat hij nu op heeft gezet met zijn vriendin Ingrid. Samen hebben ze het goed in Spanje. Hij mist het profwielrennen niet en kan het goed loslaten, zegt hij.

Het is vooral het klimaat in Spanje dat de in Mûnein geboren wielrenner goed bevalt. Fryslân zit in zijn hart, maar hij denkt niet dat hij ooit terugkomt om hier weer te wonen. Hij heeft wel veel contact met zijn moeder via het beeldscherm, maar als hij kijkt naar het weer in Nederland, dan heeft hij zijn keuze snel gemaakt.

Op de vraag of hij over twintig jaar nog in Spanje woont, antwoordt Lieuwe resoluut: "Ik denk het wel, zeker." Toch ligt er ook een stukje Fryslân voor de deur. De Omrop Fryslân-deurmat pronkt nu ook in Calpe.

Lieuwe Westra met de Kom Fierder-mat - Foto: Omrop Fryslân, Simone Scheffer
(Advertentie)
(Advertentie)