Geen stroom voor nieuwe bedrijven in groot deel van Fryslân, uitbreiding ook niet mogelijk

In een groot deel van Fryslân kinnen nieuwe bedrijven voorlopig geen stroom krijgen door krapte op het elektriciteitsnet. Bedrijven kunnen ook niet uitbreiden. De problemen spelen al een poos, maar de omvang is nu pijnlijk duidelijk geworden
Nieuwe Friese bedrijven hebben een groot stroomprobleem:
De problemen op het stroomnet zijn veel groter dan eerder gedacht. Op sommige plekken is de maximale capaciteit bereikt. Daardoor raakt Fryslân 'op slot'. Bedrijven die in een vol gebied zitten, kunnen zodoende niet uitbreiden.
Belangrijke plekken voor industrie en bedrijven zoals Leeuwarden, Heerenveen en Wolvega liggen in 'rood gebied', waar de problemen het ergst zijn.

Bakkerij genoodzaakt buiten Fryslân te kijken

De industriële bakker Borgesius in Leeuwarden is daar een voorbeeld van. Het bedrijf wil graag uitbreiden, maar dat kan niet omdat Liander geen stroom kan leveren. Het bedrijf kijkt nu naar mogelijkheden om de uitbreiding ergens anders te realiseren. Het gaat in dit geval om een verlies van 40 arbeidsplekken voor Fryslân.
Liander is op dit moment bezig om bedrijven in regio's waar het stroomnet vol dreigt te raken op de hoogte te stellen. Een woordvoerder zegt dat uitbreiding in bepaalde gebieden voor een aantal jaren onmogelijk is.
In de rode gebieden zijn de problemen het ergst © Liander
Om de problemen aan te pakken, wil netbeheerder Liander het elektriciteitsnet in Fryslân en de Noordoostpolder flink uitbreiden.

Niet bij te houden

Dat het elektriciteitsnet vol raakt, komt door de snelle opkomst van zonne- en windenergie. Liander zei eerder dat de ontwikkelingen zo snel gaan, dat die niet bij te houden zijn.
"We gebruiken steeds meer stroom", zegt woordvoerder Peter Hofland van Liander. "En waar we eerst vroeger alleen stroom gebruikten als consumenten en ondernemers, zien we nu dat men steeds meer stroom opwekt. Dat moet allemaal over dat elektriciteitsnet."
Met de uitbreidingen hoopt Liander dat bedrijven en grote producenten van duurzame energie die nu op de wachtlijst staan, weer aangesloten kunnen worden.
Regiomanager Geert Wijnen van Liander © Omrop Fryslân
Niet alleen bedrijven hebben problemen: particulieren evengoed. "Door zonnepanelen wordt er steeds meer stroom geleverd. Dat zorgt af en toe voor file, met name op plekken waar heel veel mensen zonnepanelen hebben. Als er veel zon is, gaat het minder goed."

Nieuwe kabels en transformatorhuisjes

Liander steekt de komende jaren zo'n 250 miljoen euro in nieuwe kabels die elektriciteit vervoeren en in het vervangen of plaatsen van zo'n 300 transformatorhuisjes. Het werk moet in 2025 klaar zijn.
Verder bouwt Liander de komende tien jaar in Fryslân en de Noordoostpolder elf nieuwe elektriciteitsstations. Acht bestaande stations worden uitgebreid.
"We hebben ermee te dealen", zegt wethouder Bert Wassink van Leeuwarden over het krappe net. Op de kritiek dat de politiek te weinig regie zou nemen, antwoordt hij dat het bestuur daar formeel geen bevoegdheid over heeft en dat het nu bij Liander ligt:
Wethouder Bert Wassink van Leeuwarden