Harlinger klaar voor solarrace, maar thuiskomen uit Marokko is nog een opgave

Studenten Remco Hoen uit Harlingen en Oebele Lijzenga uit Gytsjerk doen met het Solar Team van Twente mee aan de zonnewagenwedstrijd, die maandag begon in Marokko. Wat het coronavirus betreft kan het team daar nog prima werken, maar het land heeft wel een vliegverbod ingesteld. Dus alleen weer terugkomen is nog een punt.
Remco Hoen © Jerome Wassenaar
De solarrace zou eerst in Australië worden gehouden, maar vanwege de coronasituatie daar mocht dat niet meer doorgaan. De wedstrijden werden daarom naar Marokko verplaatst.
"In Marokko is het eigenlijk nog best prima", zegt Remco Hoen. "Marokko heeft wel een coronatoegangsbewijs ingesteld, maar ons hele team is gevaccineerd. Dus daar hebben we weinig problemen mee."

Terugkomst nog niet bekend

Het is nog wel even de vraag hoe en wanneer het team terug naar Nederland kan komen. "We leggen contact met lokale autoriteiten, de race-organisatie en met Buitenlandse Zaken. Daar zijn we druk bezig mee. We bekijken de situatie per dag en houden de adviezen van Buitenlandse Zaken aan. Nu adviseert men een alternatieve route via een ander land, want rechtstreeks op Nederland vliegen kan helaas niet meer. Daar moet je dan omheen werken."

Coronabubbel

In Marokko zelf wordt in een 'bubbel' gewerkt. "We kunnen vrij reizen in Marokko. We zitten nu in een bubbel met de rest van de teams. Zo proberen we het toch zo coronaproof mogelijk uit te voeren. We houden ons aan de regels en de race kan zoals het nu lijkt nog doorgaan."
Remco Hoen uit Harlingen
Dit weekend worden alle zonnewagens nog gecontroleerd. "Wat ons betreft kan de race beginnen, we zijn er klaar voor. En we hebben er heel veel zin in", zegt Hoen.