Brand in centrum Leeuwarden onder controle, huizen voorlopig onbewoonbaar

21 okt 2021 - 14:10

De grote brand in het centrum van Leeuwarden is onder controle. Dat meldt de branwacht. Er zijn geen gewonden, maar wel veel schade. Sommige omwonenden kunnen voorlopig niet terug naar huis.

Bij de brand kwam veel rook vrij:

De brand brak donderdagochtend uit aan de Uniabuurt. Het hele blok is ontruimd. "De schade is enorm", vertelt Marten Klaas Brinksma van de brandweer. "Hele stukken van het gebouw zijn weggebrand. Het pand is nu ook nog niet veilig. Vooral mensen die boven of achter de pizzeria wonen kunnen voorlopig niet naar huis."

De brand zou zijn uitgebroken in de keuken van pizzeria Bella Roma. "En dat is daarna door het hele pand geslagen. Het is lastig te bestrijden omdat je binnendoor moet kijken of je bij de brand kan komen, dat is heel erg lastig."

Geen paniek

Er was geen sprake van een panieksituatie: "Maar je hebt te maken met dicht op elkaar gebouwde panden, dat is altijd lastig om te bereiken."

De brand in het centrum van Leeuwarden - Foto: CAMJO media

De brandweer heeft geprobeerd om te voorkomen dat de brand oversloeg naar naastgelegen gebouwen. Bij de bestrijding van de brand is een hoogwerker ingezet. Ook de traumahelikopter is ter plaatse.

Deur forceren

Bij het ontruimen van de gebouwen in de buurt heeft de politie meerdere deuren geforceerd. "Als er niemand met een sleutel is, dan moet het zo", zegt Brinksma. "We moeten toch de gebouwen controleren."

Foto's van de brand:

Hupverleners van Stichting Salvage kunnen op dit moment nog niets zeggen over hoeveel mensen er precies elders moeten worden opgevangen.

Trefwoorden: 
Leeuwarden brand Uniabuurt
(Advertentie)
(Advertentie)