Einde gaswinning Burgum in zicht: "Maar zit er geen addertje onder het gras?"

Ze zijn er maar wat blij mee in Burgum, dat de winning uit het gasveld Tietjerk na 2030 moet stoppen. Maar tegelijk is er scepsis: "Zit er misschien nog een addertje onder het gras?"
© ANP
"We hadden hier wel op gehoopt", zegt voorzitter Piet Bruining van dorpsbelang Burgum. Hij moet ook toegeven dat er tegenstrijdige belangen zijn. "We willen hier geen gaswinning onder onze eigen tuin, bij wijze van spreken. Maar we willen wel warm kunnen zitten in de winter, dus we hebben gas nodig."
En dat zorgt voor wat vragen over de toekomst. "Het gasveld Tietjerk is vrij groot. Betekent dit besluit nu niet dat de gaswinning uit de kleine velden wordt opgevoerd?"
Het is nog wel negen jaar. Dat is spannend.
Piet Bruining (dorpsbelang Burgum)
Bovendien gaat de huidige gaswinning van Vermilion nog door tot 2030. "Dat betekent dat de grond blijft zakken. Kunnen we dat in de hand houden? Ik hoop dat provinciale waterstaat en TNO dat goed in de gaten houden. Want het is nog wel negen jaar. Dat is spannend."
Demissionair minister Stef Blok heeft gisteren bekendgemaakt dat gaswinbedrijf Vermilion nog tot 2030 gas mag winnen uit de gasvelden bij Burgum, maar dat nieuwe gaswinning er niet wordt toegestaan. Vermilion wilde de winning graag uitbreiden en doorgaan tot 2050.
Momenteel merken ze niets van de winning, zegt Bruining, ook al is de gaswinning al bijna vijftig jaar gaande. "Alles zakt wel mee. Dat merk je niet, maar de bodemdaling is er wel."

Daling kan vervelend worden

En ook dat zorgt voor onzekerheid. "We zijn nu 18 of 19 centimeter gezakt. In de toekomst kan dat nog heel vervelend worden. Dan kom je met de waterhuishouding in de knel, want je kunt het water niet meer eenvoudig afvoeren."
Dat niemand in het dorp nu niets merkt van de gaswinning, betekent ook dat het niet het gesprek van de dag is in Burgum. "Als het in het nieuws is, dan hebben we het er wel over. Mensen zijn ook wel blij met het besluit, maar niemand ligt er wakker van."