Code geel voor harde wind; meldingen van stormschade in Fryslân

21 okt 2021 - 09:44

Vanwege zware windstoten geldt in heel Nederland momenteel code geel. In het kustgebied kunnen windstoten tot 100 kilometer per uur voorkomen. Vanuit sommige plekken in Fryslân wordt stormschade gemeld.

Hoogwater in Fryslân:

Er wordt stormschade gemeld vanuit Oudehaske, Aldeboarn, Leeuwarden en Akkrum en waterschade bij het bedrijf Avek in Surhuisterveen.

Code geel geldt tot donderdag 21.00 uur. Er wordt ook hoogwater verwacht bij Ameland, Holwerd en Schiermonnikoog.

Hoogwater in Holwerd - Foto: Kappers Media

Het waait niet alleen hard, er zijn ook veel buien. Die nemen in de loop van de avond weer geleidelijk aan af. "De zon kan er zelfs nog even bij komen", zegt weerman Piet Paulusma.

Vrijdag opnieuw

De wind uit het westen tot noordwesten is krachtig of hard, zegt Paulusma. Vrijdag volgt hetzelfde weer van buien en stormbuien met windstoten met een kracht van acht of negen.

Waarschuwingen bij de veerdam

Gemeente Ameland waarschuwt dat de veerdam in Nes kan onderlopen. Om 10.30 uur is de verwachte waterstand zo'n 2.23 meter +NAP en rond 23.20 uur 2.34 meter +NAP. Mensen kunnen de auto of de fiets beter niet bij de veerdam parkeren, zegt de gemeente. Ook het lage gedeelte van parkeerterrein P1 komt waarschijnlijk onder water te staan.

De politie geeft ook een waarschuwing op sociale media:

Berger Kees Boersma is donderdagmiddag druk bezig in Holwerd. Hij moest snel in actie komen. "Het water kwam net even vlug omhoog. Dan staan de auto's met de banden in het water, dus we moesten ze snel naar een andere plek brengen", zegt hij.

Kees Boersma aan het werk - Foto: RTV NOF, Mats Gies

"Ik denk dat het nu wel op het hoogste punt is, ik hoop dat het water weer gaat zakken. Gelukkig hebben veel mensen de auto's hier al weggehaald." En anders moet Boersma het oplossen. "Sommige wagens staan echt in de versnelling en handrem, maar we hebben er goed materiaal voor om de auto's schadevrij te verplaatsen."

Verslaggever Mats Gies in Holwerd

Trefwoorden: 
KNMI code geel wind hoogwater
(Advertentie)
(Advertentie)