Friezen het bangst voor actuele gevaren zoals besmetterlijke ziektes

Friezen zijn niet bang voor overstromingen vanuit zee en andere grote rampen, maar voor besmettelijke ziekten en langdurige stroomstoringen. Dat blijkt uit een beperkte peiling van de Veiligheidsregio Fryslân onder 180 personen.
© ANP
Aanleiding van de peiling is het risicoprofiel dat de organisatie eens in de vier jaar moet aanpassen. In dat profiel worden alle mogelijke risico's beschreven met de acties die daarbij nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan rellen, een aanslag, een uitbraak van een besmettelijke ziekte of een overstroming.
Dat de dijken doorbreken en dat Fryslân onder water komt te staan, zal niet snel gebeuren Ook de kans op een ongeluk met een vliegtuig of een groot schip is niet iets waar Friezen zich meteen zorgen over maken. Maar van een besmettelijke ziekte zoals corona of een langdurige stroomstoring, zien Friezen wel het risico in.

Bang voor actuele gevaren

Volgens Sytske Balt van de Veiligheidsregio Fryslân zijn de mensen het bangst voor dingen die ze het vaakst zien of meemaken. Dat verklaart dat de angst voor besmettelijke ziektes bovenaan staat. Een overstroming vanuit zee zegt de mensen niet zoveel, want ze lopen niet het risico dat ze dat zullen meemaken.
wetteroerlêst yn Grou © HvNieuws

Cybercrime en klimaat

Het risicoprofiel wordt om de vier jaar bijgesteld, omdat de wereld ook verandert. Risico's veranderen daarmee ook en daar moet een crisisorganisatie op inspelen, zegt Balt. Wat nu bijvoorbeeld meer speelt zijn gevaren die met cybercrime of het klimaat te maken hebben, maar ook de verharding van de maatschappij.

Radio op batterijen

De Veiligheidsregio heeft contact met partners om te voorkomen dat er dingen misgaan, zoals langdurige stroomuitval. Balt heeft voor dat laatste nog wel een advies: houd een radio op batterijen achter de hand. Als de stroomuitval lang duurt, kun je op een gegeven moment ook niet meer je telefoon opladen. Dan blijf je verstoken van informatie. Met een radio op batterijen kun je toch aan informatie komen.

Flessen water

In de peiling gaf slechts 27% van de respondenten aan een radio op batterijen te hebben. En 48% heeft flessen water in huis, wat handig bij een waterstoring.