Opvang van vluchtelingen in Fryslân: "Op korte termijn niet wat extra's"

Fryslân heeft met de opvang voor 1.250 mensen in Leeuwarden, Balk en Heeg voorlopig een belangrijke bijdrage geleverd in de vluchtelingencrisis, vindt Arno Brok. "Er zijn ook gemeenten waarbij het nog war meer tijd vergt om te onderzoeken of er extra mogelijkheden zijn", zegt de commissaris van de Koning. Op korte termijn blijft het hierbij.
Commissaris van de Koning Arno Brok © Omrop Fryslân
Demissionair minister Ferd Grapperhaus en de gemeente Westerwolde keamen deze week met een noodkreet voor meer opvanglocaties voor asielzoekers. In het aanmeldcentrum in Ter Apel moesten dinsdagnacht 750 vluchtelingen de nacht doorbrengen, terwijl er maar plek voor 275 mensen is. Opnieuw worden andere gemeenten om hulp gevraagd.

'Niet wat extra's bovenop het extra's'

"Op korte termijn denk ik dat je de conclusie kan trekken dat er nog niet wat extra's bovenop het extra's bij zal komen. Maar we kunnen altijd kijken wat er mogelijk is," zegt commissaris van de Koning Arno Brok. "Met de 1.250 plekken extra geeft Fryslân een belangrijke, zo niet hoogste bijdrage van de provincies in ons land."
Als alle provincies nu extra capaciteit beschikbaar stellen, dan is het acute probleem in Ter Apel er ook niet meer.
Commissaris van de Koning Arno Brok
Brok is voorzitter van de provinciale regietafel en werkt in het vluchtelingenvraagstuk samen met Fred Veenstra, de voorzitter van Vereniging van Friese Gemeenten. Op dit moment zijn er in Fryslân 600 plekken in Leeuwarden, 500 plekken in Balk en 150 plekken in Heeg geregeld. "Als alle provincies nu extra capaciteit beschikbaar stellen, dan is het acute probleem in Ter Apel er ook niet meer."

Probleem van het gehele land

Wel merkt Brok op dat de situatie in de ene provincie niet te vergelijken is met die in een andere provincie. Vaak is er buiten de Randstad meer mogelijk wat de aard en schaal betreft, zo concludeert hij.
Vluchtelingen in Ter Apel © ANP
"Maar de totale omvang van de problematiek en de doorstroom is een probleem van ons gehele land. Waarom de azc's vol zitten is omdat de mensen die al een status hebben gekregen, niet kunnen doorstromen naar woningen." Dat is een probleem van het Rijk, zegt Brok. "Zoiets is niet op te lossen door één provincie."

11 van de 18 gemeenten

Begin september bleek uit een overleg dat meer Friese gemeenten bereid zijn om opvang te regelen. "Uit dat overleg kwam dat 14 van de 18 Friese gemeenten in beginsel bereid zijn om te kijken wat de extra mogelijkheden zijn. Ik stel vast dat onze burgemeesters ontvankelijk zijn voor de discussie die er ligt."
Commissaris van de Koning Arno Brok