Topdrukte bij houtbedrijven: "Zo halen wij de kerstdagen niet"

Het is ontzettend druk bij de Friese houtbedrijven. Door de strenge winter van vorig jaar en de hoge gasprijzen is er meer vraag naar hout en pellets voor in de kachel. Het is zelfs zo erg, dat de voorraad bij sommige Friese houtbedrijven snel opraakt.
Topdrukte bij houtbedrijven:
Bij Haardhoud Ferwert staat nog wel wat hout, maar het raakt snel op, vertelt eigenaar Hanneke Jouta. "We kunnen nog even vooruit, maar het is nog nooit zo druk geweest in deze tijd van het jaar als nu."
© Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
Dat geldt ook voor Pellets2Burn. Lieuwe Woudstra is druk bezig geweest om de loods vol te krijgen. "We hebben de hele zomer door ingekocht. Nu zit er soms zelfs een levertijd op pellets." Beide bedrijven zien veel nieuwe klanten.

Strenge winter en hoge gasprijzen

De grote vraag naar hout voor in de kachel heeft verschillende oorzaken. Vorig jaar was een strenge winter, zegt Jouta. "We waren op een gegeven moment uitverkocht, dus ik denk dat mensen nu iets hebben van 'dat moet ons niet weer overkomen, dus laten we er nu maar op tijd bij zijn'."
Ook het stijgen van de gasprijzen speelt een grote rol, denkt Jouta. "Ik hoor die geluiden wel om mij heen. Als je dan een houtkachel hebt, dan zeg je misschien 'laten we dit jaar de houtkachel wat vaker aansteken'."
Drukte bij de houthandels
Jouta heeft het idee dat de vraag naar hout ieder jaar groter wordt. "We merken ook krapte op de markt. Het is voor ons moeilijk om aan hout te komen." Dat merkt Woudstra ook: "We zien de prijzen stijgen. Dat moeten we wel doorberekenen aan de klant."
"Als de leveranciers zich aan de afspraken houden, dan komt er binnenkort weer een hele partij binnen", zegt Jouta. "Maar dat loopt soms ook wel eens anders, dus het blijft spannend. Als het in dit tempo doorgaat, dan halen we de kerstdagen ook niet."

Meer uitstoot

Niet iedereen is blij met het toenemende gebruik van houtkachels. "Dit is niet goed voor onze zaak", zegt Ronnie Pieters van Friezen voor Frisse Lucht. Deze beweging pleit voor meer regels voor houtkachel- en allesbrandersgebruik. "Ik verwacht dat er meer niet gebruikte of oude kachels en open haarden weer in gebruik worden genomen door de stijgende energieprijzen", zegt hij.
Een tegenvaller voor de beweging. "Wij zijn triest gestemd als we zoiets horen. Tegelijkertijd krijgt de zaak waar we voor staan wel publiciteit: je krijgt ook meer discussie over de vraag of hout stoken nu de oplossing is voor het energieprobleem."
Ronnie Pieters van de beweging Friezen voor Frisse Lucht