Rechtbanktolken staken voor hogere vergoeding: "Nu is het tijd voor actie"

Rechtbanktolken gaan staken voor hogere vergoedingen. De tarieven die ze nu krijgen zijn tientallen jaren geleden vastgelegd en moeten opnieuw bekeken worden, vindt tolk Fedde Dijkstra.
Fedde Dijkstra © ANP
Eerder werd bekend dat het Fries in de rechtszaal onder druk staat nu Friese rechtbanktolken geen opdrachten meer aannemen. De vergoeding voor deze tolken zou te laag zijn, en dat geldt niet alleen voor Friese rechtbanktolken.

'Jullie mogen niet onderhandelen'

Uit protest weken de tolken al af van de vaste tarieven, vertelt voorzitter van de Orde van Registertolken- en vertalers Fedde Dijkstra. "Vorige week zijn we aan het onderhandelen geweest. In de nieuwe wetgeving staat dat er een minimumtarief is, en dus mogen we onderhandelen. Maar van bovenaf heeft de overheid bij het OM en bij de politie gezegd 'jullie mogen niet onderhandelen'."
Nu is het tijd voor actie.
Voorzitter van de Orde van Registertolken- en vertalers Fedde Dijkstra
"Wij hebben gedemonstreerd in Leeuwarden, Arnhem, Den Haag en Amsterdam." Verantwoordelijk minister Dekker gaf daarop echter aan niet opnieuw naar de tarieven te willen kijken.
Dus moet er meer gebeuren, vindt Dijkstra: "Nu is het tijd voor actie, ook omdat Nederland op dit moment artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens ernstig schendt."

Geen nieuwe opdrachten

Daarom nemen de rechtbanktolken vanaf dinsdag geen nieuwe opdrachten van overheidsinstanties meer aan. "Dat betekent concreet dat bepaalde zittingen met rechtercommissarissen niet plaats kunnen vinden, dat politieverhoren niet plaats kunnen vinden. Wij nemen nu zelfs geen opdrachten aan als ze wel het gevraagde tarief willen betalen."
De actie duurt tenminste tot de stemming over een motie over dit onderwerp in de Tweede Kamer. "Deze hele week wordt er niet getolkt. Het gaat om de tolken uit heel Nederland. Ook de mensen die niet lid zijn van onze Orde, er doen er heel veel mee."

Grote gevolgen

Volgens Dijkstra zal deze staking een groot effect hebben. "Dat heeft grote gevolgen. Dat betekent zelfs dat wanneer iemand door de politie wordt opgepakt en bijvoorbeeld iets gestolen heeft en in verhoor moet; is er geen tolk, dan zal de politie zo'n iemand op een gegeven moment moeten laten gaan, want ze kunnen verder niets."
Met de actie willen de rechtbanktolken een signaal afgeven aan de politiek in Den Haag, zegt Dijkstra. "Wij zetten het uiterste drukmiddel in, zodat de Tweede Kamer hopelijk voor de motie stemt."
Fedde Dijkstra over de landelijke staking van de rechtbanktolken