Hoge gasprijzen baren zorgen over kwetsbaar Fryslân

De steeds hoger wordende gasprijzen zijn voor vijf Statenfracties aanleiding om vragen te stellen voor energiearmoede. Fryslân is daar gevoelig voor, volgens een recent rapport van onderzoeksinstituut TNO.
© ANP
In Fryslân wonen in vergelijking met andere provincies veel mensen met een laag inkomen in slecht geïsoleerde huizen. Een relatief groot deel van hun inkomen gaat naar de energierekening.
In het onderzoek heeft TNO gekeken naar energiearmoede in Nederland op nationaal en lokaal niveau. Gemeenten als Dantumadiel, Achtkarspelen, Noardeast-Fryslân en Smallingerland zitten bij de gemeentes met de laagste inkomens en tegelijk huizen met een relatief lage 'energiekwaliteit'. Het rapport is hier te downloaden.
Investeringen in duurzame maatregelen zijn voor die groep ook minder eenvoudig te betalen. De provinciale fracties van D66, GrienLinks, SP, Partij voor de Dieren en 50PLUS willen dat de provincie zich inzet om de meest schrijnende gevallen van energiearmoede tegen te gaan.

Groningen als voorbeeld

Als voorbeeld kijken de partijen naar de aanpak in de provincie Groningen. "In Groningen hebben ze een lening in het leven geroepen voor inwoners die minder kredietwaardig zijn", zegt D66-Statenlid Danny van der Weijde. "Bij deze lening geldt dat de opbrengst van de besparing altijd hoger is dan de kosten. Een dergelijke regeling maakt het mogelijk voor alle inwoners van onze provincie om mee te doen in de energietransitie."
De vijf partijen vragen Gedeputeerde Staten om te onderzoeken of zo'n lening ook in Fryslân kan worden ingezet.
Ze willen ook weten hoeveel Friezen gebruik maken van subsidies en korting om hun huis te isoleren. Het moet bovendien duidelijk worden in hoeverre die regelingen helpen om de energiearmoede in Fryslân tegen te gaan.