Toerismesector kijkt met vertrouwen naar herfstvakantie: "Terug op oude niveau"

16 okt 2021 - 08:43

Verhuurders van vakantieverblijven in onze provincie zijn positief over de komende twee weken herfstvakantie. Een groot deel van de vakantiewoningen is verhuurd, zo meldt brancheorganisatie HISWA-RECRON.

Vakantiewoningen bij Sloten - Foto: ANP

"Het is een positief beeld, in tegenstelling tot vorig jaar. De vakantiewoningen worden goed geboekt, mensen hebben er behoefte aan", zegt regiomanager Jan Ybema.

De gevolgen van de crisis verschilden in verschillende sectoren binnen de toerisme en recreatie. "De groepsaccommodaties en de chartervloot hebben het echt zwaar gehad. Maar als je kijkt naar campings en vakantiewoningen: die hadden er veel minder last van. Zij zijn behoorlijk goed door de crisis gekomen."

Ergste bij groepen

Het ergste was het toch bij accommodaties en voorzieningen voor groepen. Die hadden met veel beperkingen te maken. Ybema: "Maar ook daar zien we een positieve draai: de groepsvakanties van families en vrienden trekken weer aan. Scholen hebben vaak nog wat langer voorbereidingstijd nodig. Maar scholen kiezen vaak nog wel voor Nederland, omdat de kleurcodes in Europa nog wel wisselen. Omgekeerd geldt dat natuurlijk ook voor de Duitse gasten. Gelukkig hebben Nederlanders dat zelf goed opgevangen."

Regiomanager Jan Ybema van HISWA-RECRON

Ybema schat in dat de sector terug is gekomen op het oude niveau. "Wel met de aantekening dat we goed moeten opletten dat we ook de Duitse gasten goed kunnen blijven ontvangen. Dat hangt ook voor een deel af van internationale afspraken. We volgen als HISWA-RECRON dan ook goed de maatregels van het ministerie."

(Advertentie)
(Advertentie)