Roze Zaterdag in Leeuwarden: wat is er te doen?

16 okt 2021 - 09:02

Bewustwording en acceptatie van seksueel- en genderdiversiteit, daar wordt zaterdag de hele dag bij stilgestaan met Roze Zaterdag in Leeuwarden. Overal in de stad worden activiteiten georganiseerd in het kader van dit thema. Wat precies? Dat lees je hieronder.

Roze Zaterdag - Foto: Omrop Fryslân

11.00 oecumenische dienst

Roze Zaterdag begint om 11.00 met een regenboogviering in de Grote- of Jacobijner Kerk. Het thema is: 'Ken je mij'. Erbij zijn? Je moet je van tevoren aanmelden en een QR-code laten zien.

11.00 - 13.30 Pride Leeuwarden

Ook om 11.00 begint Pride Leeuwarden. Een parade van 16 pramen zal van 11.00 tot 13.30 door de grachten van de binnenstad varen. De route begint bij de Blokhuispoort en eindigt aan de Westerkade, bij De Harmonie.

Foto: Roze Zaterdag

Volg Pride Leeuwarden live bij Omrop Fryslân

Vanaf 11.00 uur is Pride Leeuwarden live te volgen via een livestream bij Omrop Fryslân. Presentator Miranda Werkman praat in dit speciale programma met onder andere Sipke Jan Bousma over acceptatie van seksueel- en genderdiversiteit in Fryslân.

12.00 - 15.30 'Roze Educatie'

In en om Neushoorn zijn de hele middag creatieve en culturele activiteiten. Er komen drie theatergroepen, er is een roze speurtocht door de stad en in Neushoorn Café kunnen kinderen een workshop volgen bij de auteurs van het boek Koning en Koning.

12.00 - 17.00 informatiemarkt en Roze-Zaterdagcafé

In vast onderdeel van Roze Zaterdag is de informatiemarkt. Tientallen LHBTIQ+-vriendelijke organisaties presenteren zich hier. Om diezelfde tijd heeft de stadsschouwburg De Harmonie de foyer opgesteld als Roze-Zaterdagcafé.

Een van de initiatieven op de informatiemarkt is het spelletje LevenSeksDrugs. Een groep jongeren uit Venlo heeft een spelletje ontwikkeld om seksuele aard en genderidentiteit gemakkelijker bespreekbaar de maken bij jongeren thuis. Het spelletje is nu klaar voor productie, daarom beginnen de jongeren met een crowdfundactie om hier geld voor binnen te halen.

Foto: LevenSeksDrugs!

14.00 presentatie gedichtenbundel Do draachst de leafde oan

Tresoar, Afûk en Leeuwarden City of Literature presenteren de bundel Do draachst de leafde oan. Literatuur van Fryslân door een roze bril. De bundel bevat poëzie- en prozafragmenten met lesbische, homoseksuele, transgender en interseksuele (LHBTIQ+)thematiek.

Pink Wall

Bij de informatiemarkt op het Ruiterskwartier is deze zaterdag een 36 meter lange Pink Wall te zien. De muur is gemaakt van heel veel roze lapjes breiwerk. Kunstenaar Agnes Bakker is met dit project begonnen. Vanaf 2019 zijn door mensen uit het hele land lapjes ingestuurd.

Agnes Bakker met een deel van de roze deken - Foto: Yentl Slik

13.00 - 00.00 Op het Zaailand

De dag wordt afgesloten met verschillende artiesten op het hoofdpodium bij het Zaailand. Er passen maximaal 8.000 mensen op het plein, daarom kun je gratis een toegangskaart reserveren.

 • 14.00 uur Homokoor Onder Anderen met Pasveerkorps
 • 14.45 uur Blondeau
 • 15.15 uur DJ Doppelgang
 • 16.00 uur House of Vineyard
 • 17.30 uur ZO! Gospel Choir ft. Shirma
 • 18.15 uur DJ Doppelgang
 • 19.00 uur Merol
 • 19.45 uur DJ Doppelgang
 • 20.45 uur Chibi Ichigo
 • 21.30 uur DJ Doppelgang
 • 22.30 uur Kid Creole & The Coconuts

20.00 - 00.00 Neushoorn

Vanaf 20.00 is er bij poppodium Neushoorn een programma vol muziek. Er zijn optreden van onder andere Lionstorm, Sado Opera (Wilde Renate, Berlin) en Zuperstition.

(Advertentie)
(Advertentie)