Tegenvaller voor proef met aardwarmte in Leeuwarden: "Te weinig water"

Een grote tegenvaller voor het aardwarmteproject in Leeuwarden: het water is warm genoeg, maar er is te weinig water. Dat blijkt uit onderzoek op een proeflocatie. De intentie is om 8.000 woningen aan te sluiten op de aardwarmte.
De boarput © Warmte van Leeuwarden
Vanaf juli heeft een consortium van vier bedrijven op een proeflocatie aan de zuidkant van Leeuwarden boringen verricht om uit te vinden of er voldoende warm water in de grond zit. "Dat is het positieve: het water is warm genoeg. Het moet minstens 95 graden zijn, maar het is soms wel 99 graden", zegt Gert Schurer van het project Warmte van Leeuwarden. Warm genoeg, maar te weinig water.

Onderzoek, maar vervolg onduidelijk

Schurer geeft aan dat de komende twee maanden vervolgonderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheden voor 'geothermie.' "Over drie kilometer diepte is om de tien meter een monster genomen, die data gaan we allemaal langs. Dat is een klein onderdeel van alle data die we hebben."
Voor het totaalproject betekent het dus in het meest positieve geval twee maanden vertraging. "Maar hoe het komt is niet duidelijk."
We houden hoop, maar het is complex en het kost veel tijd. Als er geen hoop was, waren we niet doorgegaan.
Gert Schurer van het project Warmte van Leeuwarden
Voor de projectgroep is het slecht nieuws. "We houden hoop, maar het is complex en het kost veel tijd." En toch: "Als er geen hoop was, waren we niet doorgegaan."

Woningen, bedrijven en zelfs het MCL

Het project Warmte van Leeuwarden is een initiatief van Ennatuurlijk, Bouwgroep Dijkstra Draisma, EBN en Shell. Het consortium had voor de eerste 15 jaar 70 miljoen euro SDE-steun (Subsidie Duurzame Energie) gekregen. Naast 6- tot 8.000 woningen hebben ook bedrijven en ziekenhuis MCL zich aangemeld voor het project.
De projectgroep was aanvankelijk van plan om eind 2022 de eerste aardwarmte te leveren. Daarvoor zou een nieuwe centrale moeten worden gebouwd en een warmtenet moeten worden aangelegd. Maar dat hing nog af van de resultaten van de proef.
Gert Schurer zei daar eerder al over: "Komt er niet voldoende water naar boven of is het water niet warm genoeg dan hebben we wel een probleem. Dan moeten we kijken of het project verder kan of niet."
Ondanks de tegenvaller, is Schurer positief over de toekomst: "Het is zo'n mooi project en er wordt zo hard aan gewerkt, we zijn er zes jaar mee bezig. Het is een tegenvaller, dat kunnen we niet ontkennen. We moeten gewoon zorgen dat we het oplossen."

Aardgasvrij

In 2050 moeten alle woningen in Nederland aardgasvrij zijn. Geothermie is één van de opties om een huis duurzaam te verwarmen. Daarvoor wordt de warmte van zout grondwater van soms kilometers diep gebruikt. Het afgekoelde water wordt weer in de bodem geïnjecteerd.
Schurer over tegenvaller in het onderzoek naar aardwarmte