Harlingen krijgt verrassingsbezoek van tien tallships

14 okt 2021 - 21:29

De Willemshaven in Harlingen kreeg donderdagmiddag een verrassingsbezoek van tien tallships. De boten zijn onderdeel van Race of the Classics, een jaarlijkse zeilwedstrijd voor 'Young Professionals' van toonaangevende bedrijven.

De race startte woensdag in Rotterdam en over een paar dagen is de finish in Amsterdam. Het plan was om tussen Vlieland en Terschelling door te gaan, maar een groot deel van de deelnemers had te maken met zeeziekte en dus gingen ze al bij Den Helder de Waddenzee op.

Ik heb zelf van één tot twaalf uur gekotst.

Eén van de deelnemers aan de Race of the Classics

"Ik vond het fantastisch, maar hebben ook mensen minder mazzel gehad met de zeeziekte", zegt één van de deelneemsters. "Het was een behoorlijk wilde Noordzee", zegt een andere deelneemster. "Er zijn behoorlijk wat goed misselijk geworden. Ik heb zelf van één tot twaalf uur gekotst."

Nu weer de vaste wal onder de voeten is geen overbodige luxe. Maar de stad verkennen zit er niet in. "Ik ben drie jaar geleden geweest. Ik heb het hier al een keer gezien. Nu eerst tijd voor een borrel."

Foto: Omrop Fryslân, Lars de Leeuw

De organisatie van de wedstrijd had volgens de gemeente pas op woensdag aangegeven dat ze zouden komen. "Ja, dit is een heel leuke verrassing. Dit is eigenlijk Harlingen op zijn best. Dit is een gemeente waar de lijntjes kort zijn, dus als zo'n verzoek binnenkomt dan is het meteen: ja!", zegt burgemeester Ina Sjerps.

Foto: Omrop Fryslân, Lars de Leeuw

Directeur Lieuwe Krol van The Tall Ships Races is ook blij met het bezoek. "Hartstikke leuk. Het is een mooi voorproefje voor volgend jaar", zegt Krol, die daarmee doelt op de Tall Ships Races van 2022. "Wij vinden het mooi dat er op zulke mooie oude schepen, jonge mensen nog heel veel leren en zich kunnen ontwikkelen."

(Advertentie)
(Advertentie)