Demissionair minister De Jonge spreekt in MCL met coronapatiënten

14 okt 2021 - 17:23

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge was donderdag op bezoek in ziekenhuis MCL in Leeuwarden. Hij sprak er met patiënten op de corona-afdeling. De Jonge wil met zijn bezoek de boodschap van het belang van vaccinatie uitdragen.

Het was druk in het MCL bij het ministerbezoek:

De vaccinatiegraad moet zo snel mogelijk omhoog, vindt de demissionair minister. Het gesprek dat hij had met Hendrik Visser maakte veel indruk op hem. De Urker werd in april opgenomen op de covid-afdeling. Hij lag tachtig dagen in coma.

Visser: "Dat is een hel geweest voor mijn familie. Ik heb zes keer op het randje van de dood gelegen. Dat had een enorme impact. Ik werd opgenomen in een tijd dat vaccineren nogal ter discussie stond. De AstraZeneca werd aan getwijfeld, waardoor ik het besloot uit te stellen. Juist in die tijd raakte ik besmet. Twee maanden later werd ik wakker in het MCL. Ik hoop dat mensen mij geloven, want het toont de noodzaak van vaccineren."

Hugo de Jonge over zijn bezoek

Hugo de Jonge yn it MCL - Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Door deze verhalen hoopt De Jonge dat meer mensen zich laten vaccineren. Zo'n 87 procent van de mensen heeft een injectie gekregen.

"Wat ik zelf heel erg overtuigend vind, is het verhaal van de patiënten zelf," zegt De Jonge. "Wij kunnen het wel steeds benadrukken, maar die boodschap is uitgewerkt. Dit verhaal moet veel meer verteld worden. Het is zonde dat je in het ziekenhuis komt omdat je het vaccin niet neemt. Dat je daarna spijt krijgt."

Longdokter Wouter van Geffen over het bezoek van Hugo de Jonge

De demissionair minister is in het MCL op uitnodiging van longarts Wouter van Geffen. Hij was tijdens de onthulling van een coronamonument op 8 september met de minister in gesprek geraakt.

Van Geffen wil De Jonge de druk op de zorg laten zien: "We zien dat het veel vraagt van ons, maar dat er ook zorgen zijn. Zo zitten we natuurlijk met de aankomende griepgolf, want het wordt nu eenmaal winter. Hoe moeten we omgaan met de mensen die niet willen vaccineren? Kunnen wij zo nog doorwerken? Dat zijn allemaal vragen die hier leven en ik hoop dat de minister dit meeneemt."

(Advertentie)
(Advertentie)