Celstraffen van 1 tot 5 jaar voor drugslabs in Wânswert en Lucaswolde

14 okt 2021 - 15:09

Vier mannen die betrokken zijn geweest bij de productie van crystal meth in drugslabs in Wânswert en het Groningse Lucaswolde zijn donderdag veroordeeld tot gevangenisstraffen van 1 tot 5 jaar.

It drugslab yn Wânswert - Foto: Plysje

De straffen vielen lager uit dan wat het Openbaar Ministerie (OM) vier weken geleden had geëist. De rechtbank acht het niet bewezen dat de verdachten ook drugsafval hebben geloosd.

Geen Friezen

Geen van de verdachten komt uit Fryslân. Het gaat om de eigenaar van een boerderij in Lucaswolde, waar een van de drugslabs in zat, een Amsterdammer en twee Chinezen, die in Amsterdam en Almere wonen.

De hoogste straf, vijf jaar cel, was voor een 64-jarige Chinees die in Almere woont. De man was een van de twee koks die in Wânswert en Lucaswolde verantwoordelijk was voor de productie van crystal meth. Het OM had zeven jaar cel geëist.

De andere kok, een 48-jarige Chinees uit Amsterdam, kreeg drie jaar cel. Tegen hem had het OM zeven jaar cel geëist, maar de rechtbank sprak hem vrij van betrokkenheid bij het lab in Wânswert. In dat lab is DNA van de man aangetroffen op een gelaatsmasker, maar dat wil volgens de rechtbank nog niet zeggen dat hij in het drugslab actief is geweest. De verdachte had zelf gezegd dat hij bij het klussen in de boerderij een masker had gedragen.

Eigenaar boerderij moet 26.000 euro betalen

De twee koks werden op 27 oktober aangehouden toen ze bezig waren crystal meth te maken in het lab in Lucaswolde. Het lab was ondergebracht in de schuur van een boerderij van een 55-jarige man. Hij krijgt drie jaar cel, omdat hij heeft geholpen bij het opbouwen van het lab en meedeelde in de winst. Hij moet 26.000 euro aan crimineel geld terugbetalen.

De laagste straf was voor een 60-jarige inwoner van Amsterdam: hij moet een jaar de cel in. De man heeft een paar keer spullen naar Lucaswolde gebracht, hij heeft bouwmaterialen gehaald en hij heeft de beide koks naar dat lab vervoerd. Hij moet hebben geweten dat er drugs werden gebrouwd in Lucaswolde, stelde de rechtbank.

4 miljoen aan crystal meth in Wânswert

Bij de inval op 27 oktober trof de politie in het lab in Lucaswolde 3,5 kilo aan crystal meth aan en drie kilo methamfetamine-olie. In het lab in Wânswert lag in februari 2020 voor ruim vier miljoen euro aan crystal meth.

"Na een keer gebruiken ben je verslaafd", zei de officier van justitie tijdens de behandeling van de zaak. Volgens de rechtbank hebben de verdachten bijgedragen aan een georganiseerde vorm van drugscriminaliteit "die gepaard gaat met zwarte geldstromen en ondermijning van de Nederlandse samenleving".

(Advertentie)
(Advertentie)