Oud-wethouder Sjoerd Tolsma: Empatec loslaten is 'ondoordacht'

14 okt 2021 - 13:57

Oud-wethouder Sjoerd Tolsma van gemeente Súdwest-Fryslân vindt dat Súdwest-Fryslân niet zelfstandig een sociaal werkbedrijf kan opzetten. Uit Empatec stappen zou een 'ondoordachte' keuze zijn. Dat zei hij op de vierde dag van de openbare verhoren in de raadszaal in Sneek.

Oud-wethouder Sjoerd Tolsma bij het verhoor - Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

Tolsma was in de periode van 2011 tot 2015 wethouder in Súdwest-Fryslân. Een periode waarin Empatec er financieel goed voor stond. "Er was geen reden om ons daar zorgen over te maken", zei Tolsma na afloop van de raadsenquête.

"Anderen willen de schuld buiten zichzelf houden"

De commissie die de vragen stelde luisterde eerst naar een verklaring van Tolsma over wat er eerder deze week in de verhoren naar buiten is gekomen. "Ik hoef op deze plek niet mijn gelijk te halen of iemand de schuld geven." Later tegen Omrop Fryslân: "Ik zit er voor de mensen, ik doe niet mee aan het podium geven aan mensen die nog wat af te rekenen hebben. En met name de schuld buiten zichzelf houden."

Verslaggever Timo Jepkema over de kwestie

Volgens de oud-wethouder, die nu directeur is van de Leeuwarder stichting voor maatschappelijk werk Amaryllis, werd in zijn periode positief gekeken naar Empatec.

Over de samenwerking: "Die was samenwerkingsgericht." Zo werden collegestukken altijd op tijd aangeleverd. "Ondanks het ingewikkelde dossier en de wetgeving die veranderde was de wisselwerking tussen de aandeelhouders en het bestuur altijd goed."

In de openbare verhoren van de enquêtecommissie worden diverse mensen gehoord die betrokken waren bij het aansturen van sociaal werkbedrijf Empatec. Zo'n openbaar verhoor is het zwaarste middel dan een gemeenteraad kan inzetten om te kijken wat er is gebeurd. Je kunt het vergelijken met een parlementaire enquête zoals dat voorkomt in de landelijke politiek. Oud-wethouder Sjoerd Tolsma sprak Nederlands in het verhoor, na de tijd stond hij Omrop Fryslân in het Fries te woord.

De raadscommissie hoort oud-wethouder Sjoerd Tolsma - Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

Wel geeft Tolsma toe dat het niet handig was dat hij als wethouder een dubbele pet op had. "Ik heb het advies ook gegeven om voortaan één wethouder verantwoordelijk te houden als aandeelhouder van Empatec en een ander als vertegenwoordiger van de gemeente."

De enquêtecommissie wilde met name weten of de slechte financiële situatie van Empatec had kunnen worden voorkomen. "Achteraf, met de informatie en kennis die je nu hebt hadden we destijds misschien een jaarcontract moeten opstellen. Dan is helder voor Empatec wat de opdracht is en wat het oplevert."

Financiële bijdrage per werknemer

Kern van het verhaal is de bijdrage van de gemeente voor een werknemer bij Empatec. Dat zit zo: een sociaal wekbedrijf kan niet altijd winst maken. Daarom dragen gemeenten geld bij.

"We hadden een financiële buffer, dus om die bijdrage van 500 euro te verhogen, daar was geen aanleiding voor. Het was ook een middel om te laten zien: kijk, het gaat goed met de werknemers bij Empatec."

"Visieloos en doordacht"

Dinsdag hoorde de enquêtecommissie gemeentesecretaris Pieter Zondervan. Volgens hem moet Súdwest-Fryslân serieus zoem maar de optie om uit Empatec te stappen. Tolsma had er geen goed woord voor over. "Dat is een visieloze, ondoordachte en financieel veel te dure optie. Gooi dat idee in de prullenbak. Ik vind het onbegrijpelijk. We hebben de andere gemeenten wat betreft samenwerking keihard nodig."

Oud-wethouder Stella van Gent volgde in 2015 haar partijgenoot Sjoerd Tolsma op als wethouder. Zij zal door de enquêtecommissie later in de middag worden gehoord.

(Advertentie)
(Advertentie)