Portret van het regenbooggezin: "Wat maakt het uit met wie ze thuiskomen?"

14 okt 2021 - 10:37

"Je krijgt kinderen en daar ga je voor. Dan komen ze uit de kast, en dan? Aan het kind verandert toch niks?", zegt Christian van Hoorn uit Itens. Met zijn vrouw Carla en kinderen Jurre en Mika vormt hij een regenbooggezin. In het kader van Roze Zaterdag komt Omrop Fryslân met hun verhaal.

Mama Carla en papa Christian over Mika, die non-binair is:

Er is net een pakketje binnengekomen. Het is van de werkgever van moeder Carla, een pakketje met regenboogspullen die op Roze Zaterdag mee kunnen op de boot in Leeuwarden. Er wordt gelachen wanneer Mika een haarband met de regenboogkleuren in Jurre's haar doet. Het typeert het gezin, dat altijd open en eerlijk overal over praat.

Mika was dertien jaar toen die voelde dat het anders was. Na vijf jaar kwam Mika erachter dat die non-binair is. In diezelfde periode kwam Jurre erachter dat hij homoseksueel is, maar ook niet kan uitsluiten dat hij op meisjes valt.

Foto: Omrop Fryslân

Het woord 'non-binair' kenden beide ouders niet, maar het internet weet veel. Je niet een meisje of een jongen voelen. Voor Carla en Christian viel er veel op zijn plek toen ze er meer over lazen. Alleen bleef het soms zoeken naar woorden, zegt papa Christian.

Christian werkt in de scheepsbouw. Hij vertelt hoe zijn collega's reageren:

Mama Carla en papa Christian over de reacties die ze krijgen en het belang van de regenboogvlag:

"Praat en denk niet in hokjes", willen Carla en Christian aan anderen meegeven als ouders van wie de kinderen nu de ontwikkeling van hun coming-out meemaken. Carla zet zich in als vrijwilliger bij het COC en heeft een Facebookpagina opgericht voor ouders om met elkaar in contact te komen.

Wat maakt het mij nou uit met wie mijn kinderen thuiskomen? Wij zijn er straks niet meer, en dan wil ik dat ze gelukkig zijn.

Christian van Hoorn

Moeders zijn opener dan vaders, merkt Christian wel. Hij wil vaders aanmoedigen het gesprek aan te gaan. Christian zelf heeft het er nooit moeilijk mee gehad. Helemaal niet.

"Wat maakt het mij nou uit met wie mijn kinderen thuiskomen? Wij zijn er straks niet meer, en dan wil ik dat ze gelukkig zijn. Je krijgt kinderen, en daar ga je voor. Dan komen ze uit de kast, en dan? Aan het kind verandert toch niks?"

Foto: Omrop Fryslân

Zaterdag 16 oktober staat Leeuwarden in het teken van Roze Zaterdag. Met een kerkdienst, een botenparade en een groot podium op het Zaailand wordt stilgestaan bij bewustwording en acceptatie van seksuele en genderdiversiteit.

In aanloop naar Roze Zaterdag maakt Omrop Fryslân verschillende reportages van Friezen die met deze thematiek te maken hebben. Op 16 oktober zijn alle festiviteiten de hele dag te volgen op de radio en via een livestream op de website van Omrop Fryslân tussen 11.00 en 13.30 uur.

Trefwoorden: 
Roze Zaterdag
(Advertentie)
(Advertentie)