Laatste repetitie van 'Op klompen door de dessa': publiek stapt in het verhaal

In Leeuwarden was woensdag de eerste try-out in Fryslân van de theatervoorstelling Op klompen door de dessa. Vrijdag gaat het stuk hier officieel in première. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Hylke Speerstra.
Regisseur Koen Verheijden © Omrop Fryslân
"Ik heb er zin in", zegt regisseur Koen Verheijden. "Het is te gek om het verhaal van Hylke Speerstra hier in Fryslân op te voeren. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op interviews met mannen die uit Fryslân komen."

Nederlands-Indië

De voorstelling vertelt het verhaal van een dienstplichtige soldaat die in het voormalige Nederlands-Indië in werd gezet om het gezag terug te brengen. De oorlog zou vier jaar duren en wat de Nederlandse soldaat daar allemaal beleeft, is voor de thuisblijvers moeilijk te bevatten.
Regisseur Koen Verheijden
Voor Verheijden is het een verhaal dat persoonlijk dichtbij komt. "Ik ben een Indische Nederlander, mijn oma van vaders kant was een Indische vrouw. Mijn opa was een KNIL-soldaat die in 1937 naar Nederlands-Indië is vertrokken. Mijn familie zat er tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog en is ook teruggekomen naar Nederland. De oorlog bleef altijd in de familie hangen."
© Omrop Fryslân
Bijzonder is dat de voorstelling 'immersief theater' is. De regisseur legt uit wat dat precies is: "Bij een normaal toneelstuk zit je in een zaal en kijk je naar een podium toe, maar nu ben je deelgenoot van de voorstelling en loop je door het decor. Het is mogelijk om met de acteurs te spreken. Dus je beleeft de voorstelling meer en komt meer tot de kern van het verhaal."
Actrice Amy Rombout © Omrop Fryslân
Er is voor het stuk een boerderij nagebouwd, waar het publiek dus ook in rond mag lopen. Voor de acteurs is het ook bijzonder om zo te spelen. Actrice Amy Rombout: "Ik heb op de toneelschool eens een immersieve voorstelling gemaakt, dat was een hele positieve ervaring. Het was daarom leuk om het hier op een professionele manier op te zetten."
Actrice Amy Rombout over het stuk
Zowel voor de bezoekers als voor de acteurs is het een gekke ervaring, denkt Rombout. "Als acteur krijg je veel meer terug, je ziet meteen wat het bij mensen oproept. Soms proberen mensen je uit de tent te lokken, dat is alleen maar leuk."
De voorstelling is tot en met 24 oktober te zien in het WTC in Leeuwarden. In december volgt Den Haag nog, eerder kwam Zeeland al aan bod.