Flinke werkdruk bij huisartsen: 'Hogere wachttijden moet je niet willen'

Een te hoge werkdruk, onvoldoende personeel kunnen vinden en dan ook nog eens meer hulpvragen door de coronacrisis. Het zijn de uitkomsten van een enquête van de Landelijke Huisartsen Vereniging onder haar leden. Ook in Fryslân hebben huisartsenpartijken te maken met grote drukte.
© Omrop Fryslân
Karin Groeneveld is van de Friese afdeling van de huisartsenvereniging en volgens haar is het beeld dat de landelijke enquête schets in onze provincie niet anders. "Dat de werkdruk als heel hoog wordt ervaren, herken ik zeker."
Volgens Groeneveld komt de drukte voor een deel omdat er ook nog zorg moet worden ingehaald. "Dus mensen die in de covid-periode de deur niet uit durfden, maar die sinds de vaccinaties nu dan toch met alle klachtjes die ze hebben opgespaard uiteindelijk de huisarts gaan raadplegen."

Grotere zorgvraag

Tevens zijn er nog veel mensen die door de coronacrisis met psychische klachten omlopen of daardoor in de problemen zijn geraakt, zegt Groeneveld. "Daarnaast is er los van de covid sowieso in toename van de zorgvraag, omdat we met z'n allen allemaal steeds ouder worden."
Nog een andere verklaring is, dat er langere wachttijden zijn bij ziekenhuizen, de ggz en de jeugdzorg. "En in de periode van de wachttijd is toch de huisarts weer het aanspreekpunt om tussentijds je klacht nogmaals te bespreken."
Karin Groeneveld © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Huisartsen kunnen ook lastig vervangers vinden als ze bijvoorbeeld zelf ziek zijn, zegt Groeneveld. "Dat geldt voor huisartsen, voor waarnemend huisartsen, maar ook voor onze assistentes en praktijkverpleegkundigen."
Ze dankt dat de patiënten nu nog niet veel merken van de drukte bij huisartsenpraktijken, maar dat kan veranderen als er geen structurele oplossingen volgen. "Dan kan het zijn dat patiënten gaan merken dat ook bij de huisarts de wachttijd toeneemt en volgens mij moeten we dat met z'n allen echt niet willen."

Samenwerking

Voor de toekomst moet er volgens Groeneveld minder administratieve werkdruk komen voor de huisartsen, zodat er meer tijd vrijkomt voor de patiënten, en een intensievere samenwerking met andere zorgaanbieders.
"Wij zijn natuurlijk niet de enige sector met een tekort aan personeel. Dus we zullen letterlijk moeten kijken hoe we op een andere manier met elkaar gaan samenwerken, waardoor we meer zorg aan kunnen met dezelfde hoeveelheid mensen."
Karin Groeneveld