Transformatorhuisjes in Dokkum en Kollum zorgen voor 'verhoogde spanning' bij omwonenden

13 okt 2021 - 21:35

De verbazing is enorm. Zonder enige vorm van communicatie worden transformatorhuisjes geplaatst in de regio Noordoost-Fryslân. Inwoners van Dokkum en Kollum zijn boos en begrijpen er helemaal niets van.

Foto: Ben de Jager, RTV NOF

Theo Lei uit Kollum, die sinds kort als buurman een transformatorhuisje heeft, is duidelijk: "Ik heb het ook al een paar keer gemeld bij de gemeente. We hebben echt 0.0, nog minder dan 0.0, informatie van de gemeente (of Liander red.) gekregen."

Aan de Ermeline in Kollum werd drie weken terug uit het niets een transformatorhuisje geplaatst. Negentig centimeter van de erfgrens van Lei. "We hebben maandag aan tafel gezeten met de wethouder, een aantal mensen van Liander en twee ambtenaren. Maar we weten nog steeds niet wie welke informatie had moeten verstrekken."

Wel werd er voor Lei duidelijk dat er in totaal dertig transformatorhuisjes gespreid over de gemeente geplaatst gaan worden. "Nou als dat elke keer op deze manier gebeurt, dan kunnen we hier nog wat gaan beleven."

Geen vergunning nodig

De transformatorhuisjes kunnen zonder vergunning geplaatst worden. Wel geeft Liander in een schriftelijke reactie aan dat het voor hen ontzettend belangrijk is om de omgeving proactief mee te nemen in het nut en noodzaak van deze huisjes.

Hier hebben Liander en de gemeente een gezamenlijke verantwoordelijkheid in. "Samen met de gemeente zoeken we naar een geschikte locatie voor deze transformatorhuisjes. Het gaat hier om lastige keuzes tussen draagvlak, haalbaarheid, beschikbare ruimte, overlast, kosten en tijd. Daar komt nog bij dat die elektriciteitshuisjes binnen een bepaalde straal van het verbruik geplaatst moeten worden. Er is geen vergunningsplicht voor deze transformatorhuisjes", laat een woordvoerder weten.

Foto: Ben de Jager, RTV NOF

Ook in Dokkum, nabij de Wylster, is naast een speeltuin inmiddels een transformatorhuisje geplaatst. Voorzitter Romke Hoekstra van de wijkraad Fûgellân is ontstemd. "Dit lijkt toch nergens op. We moeten als wijkraad hier toch op de hoogte van worden gebracht. Ik heb met Liander gebeld, met de gemeente gebeld, ik heb overal mee gebeld. Maar het enige dat je te horen krijgt is: 'ja, het kan allemaal zonder vergunning en je kunt er niks tegen doen'."

Andere mogelijkheden

Volgens zowel Lei als Hoekstra waren er wel andere mogelijkheden geweest. In Kollum had het transformatorhuisje wel een aantal meter naar achteren of voren gekund, zodat Lei en zijn gezin er veel minder last van hadden gehad. Hoekstra had, als hij dit iets eerder had geweten, ook nog wel een geschikte locatie geweten. "Dan had geen één er over gestruikeld."

De gemeente Noardeast-Fryslân is ook gevraagd om een reactie. Zij komen donderdag met een reactie. Liander liet nog weten dat door de versnelling in de energietransitie het voor hen een nieuwe situatie is. "En daar gaat niet altijd alles goed."

Niet overal zijn ze blij met de nieuwe transformatiehuisjes:

(Advertentie)
(Advertentie)