Geheim rapport voorziet problemen met vaargeul Holwerd aan Zee

De nieuwe vaargeul naar Holwerd zal permanent opnieuw dichtslibben. Holwerd vanaf zee goed bereikbaar houden, wordt daarom een dure zaak. Dat staat in een uitgelekt advies dat de ingenieursbureaus Arcadis, Waterproof en Daltares hebben gemaakt op verzoek van de projectgroep Holwerd aan Zee.
Problemen verwacht bij Holwerd aan Zee:
Een groot project als Holwerd aan Zee wordt in Nederland altijd voorafgegaan door een serieuze studie naar de haalbaarheid, de kosten en de risico's. In het onderzoek voor de projectgroep Holwerd aan Zee staan veel kritische vraagtekens.
Een nieuwe vaargeul naar het dorp Holwerd komt bij het wantij te liggen. Dat is de plaats in de Waddenzee waar waterstromingen vanuit de Noordzee om Ameland heen bij elkaar komen. Op het wantij staat de minste stroming en een geul daar zal dan ook gauw dichtslibben. Het dorp over het water bereikbaar houden, kan daardoor een flinke uitdaging worden.

"Technisch uitvoerbaar"

De stuurgroep Holwerd aan Zee, onder leiding van gedeputeerde Klaas Fokkinga, wil nu 'verbeterpunten' doorvoeren in de plannen. Fokkinga zelf ziet nog steeds goede mogelijkheden voor het project. "Het is technisch uitvoerbaar, maar de plannen moeten wel worden aangepast."
Gedeputeerde Klaas Fokkinga over het geheime rapport
De stuurgroep bestaat naast de provincie Fryslân uit de Stichting Holwerd aan Zee, Wetterskip Fryslân, de Vogelbescherming, de gemeente Noardeast-Fryslân, de LTO en Rijkswaterstaat. Al die organisaties hebben volgens Fokkinga nog steeds de intentie om Holwerd aan Zee te realiseren.

ChristenUnie geschrokken

De Statenfractie van de ChristenUnie is geschrokken van het nog geheime rapport van de drie ingenieursbureaus. Fractievoorzitter Wiebo de Vries pleit voor een 'open gesprek' over de haalbaarheid van de ambities van Holwerd aan Zee. "Dit rapport is zo kritisch, dat ook wij vinden dat we kritische vragen moeten stellen." Het gaat daarbij vooral over de kosten van het project op langere termijn.
Wiebo de Vries (ChristenUnie) over het kritische rapport over Holwerd aan Zee
De Vries vindt het ook opmerkelijk dat het al een jaar geleden is dat Provinciale Staten voor het laatst informatie kregen over Holwerd aan Zee. "Dat is wel lang voor zo'n majeur project. Ik word liever vaker geïnformeerd over de stand van zaken."
Provinciale Staten zouden in maart 2022 weer over Holwerd aan Zee praten, maar als het aan De Vries ligt, gebeurt dat al eerder.
© Provinsje Fryslân