Femke Faber van LDODK met Oranje naar EK: "Dit voelt als een bonus"

13 okt 2021 - 18:35

Femke Faber van LDODK maakt haar debuut in Oranje. Ze is de enige Fries die geselecteerd is voor het EK van eind oktober in België. Dinsdag speelde ze in Wolvega een uitzwaaiduel tegen een regioteam met spelers van LDODK, SCO en DOS'46. In een uitverkochte sporthal De Steense won TeamNL met 27-13.

Femke Faber debuteert in EK-selectie korfbal

Femke Faber (26) haar carrière heeft een opmerkelijk verloop. Als 16-jarig meisje zat ze al in het Nederlandse jeugdteam. Toen liep ze een zware knieblessure op en dat koste haar toen haar plek in Oranje. Een lange revalidatie volgde. Met steun van een kniebrace en gedoseerd trainen wist Femke zich terug te knokken naar het hoogste niveau. Ze speelt al jaren in het eerste team van LDODK op het hoogste niveau: de Korfbal League.

Het voelt voor mij als een bonus.

Femke Faber over haar deelname aan TeamNL na een zware knieblessure

Femke Faber haar comeback viel op bij de nieuwe bondscoach Jan Niebeek. Hij heeft haar uitgenodigd voor de EK-selectie van TeamNL. Vorige week kreeg ze te horen dat ze bij de definitieve Oranje-selectie zit die eind oktober naar België gaat. De beste zeven mannen en vrouwen van Nederland hopen daar op 30 oktober de Europese titel binnen te slepen. Femke had geen hoop en verwachtingen, anders zou ze te erg teleurgesteld zijn als het niet door was gegaan. "Maar toen het nieuws kwam dat ik mee mocht, was ik natuurlijk superblij. Het voelt voor mij als een bonus."

Bondscoach Jan Niebeek over Femke Faber in EK selectie

Bondscoach Niebeek is onder de indruk van Faber, vooral omdat ze na zo'n erge blessure zo sterk is teruggekomen. "Dat heeft ze heel knap voor elkaar gekregen." Hij vindt Faber een versterking voor zijn EK-selectie: "Ik ben blij dat ze erbij is."

Femke Faber in het Nederlands korfbalteam in Wolvegea - Foto: Omrop Fryslân, Freark Wijma

In een overvolle sporthal De Steense in Wolvegea speelde Oranje dinsdagavond tegen een regioteam van SO. Het werd 27-13 voor het nationale team. Na afloop konden de fans handtekeningen halen bij hun favorieten en selfies maken. Femke werkt daar graag aan mee: "Als TeamNL ben je een voorbeeld voor de kinderen. Altijd leuk wanneer ze komen voor een handtekening. Leuk om te zien dat ze je herkennen en weten dat je erbij zit."

Femke Faber voor TeamNL - Foto: Marco Spelten, Actiefotografie

Femke Faber is debutant in het Nederlandse team. Ze kijkt uit naar het EK in België. "Je weet dat Nederland topfavoriet is op het EK. Voor mij is de hele beleving om nu mee te kunnen het mooiste van alles. Het belangrijkste is om nu heel erg te genieten."

Femke Faber over haar debuut in Oranje

Het Nederlandse korfbalteam gaat deze week op trainingskamp naar Tsjechië. Daarna maakt TeamNL zich op voor het EK in België, eind deze maand. Ze nemen het op tegen Duitsland, Catalonië, Hongarije, Engeland, Portugal en Tsjechië. En natuurlijk tegen het gastland België. De eerste wedstrijd is op 25 oktober tegen Engeland.

EK-selectie Oranje tegen regioteam korfbal in Wolvega - Foto: Omrop Fryslân, Freark Wijma

Het nationale korfbalteam is momenteel kampioen in World Games, Wereldkampioen en Europees Kampioen. Ze hebben negen keer de World Games gewonnen en tien keer WK- en EK-titels behaald.

Nu eerst dus het EK in België. Voor aankomend jaar staan de World Games weer op het programma. Dat zal gebeuren in de Verenigde Staten. Een jaar later, in 2023, is het WK in Taiwan.

Trefwoorden: 
korfbal LDODK EK Femke Faber
(Advertentie)
(Advertentie)