Portret van een regenbooggezin: "Ik val overal tussen, buiten en omheen"

12 okt 2021 - 10:15

Je niet een vrouw of een man voelen. Mika van Hoorn uit Itens is 18 jaar en non-binair. In het kader van Roze Zaterdag komt Omrop Fryslân met Mika's verhaal en van het gezin Van Hoorn. Want naast Mika maakt ook broer Jurre deel uit van de LHBTI+-gemeenschap.

Foto: Omrop Fryslân

De steun van de ouders, dat heeft Mika zeker. Mama heeft altijd gezegd: "Als je later met een partner thuiskomt" en nooit "als je later een vriend hebt". Papa vindt alles prima, als Mika maar gelukkig is.

Over alles kunnen ze praten, open en eerlijk, en met veel liefde. "Daarom ben ik wie ik ben en zit ik hier nu." Aan het woord is Mika. Mika is de naam sinds twee jaar. De geboortenaam doet er niet meer toe. Want die naam staat voor alles wat Mika niet meer is, en nooit is geweest.

In deze video vertelt Mika hierover.

Mika vertelt hoe het is om non-binair te zijn:

Mika kan inmiddels makkelijker met anderen in contact komen die zich ook non-binair voelen. Want eenzaam was het wel op de basisschool. "Ik viel overal tussen, buiten en omheen." Iedereen begint hetzelfde, en dan komt er een moment dat je beseft dat je een jongen of een meisje bent. Maar voor Mika dus niet. De LHBTI+-gemeenschap voelt nu 'als een community', vertelt Mika.

Mika over rol omgeving

Dat er steeds meer regenboogvlaggen in de provincie kleuren geeft Mika het gevoel van acceptatie. Vooral de kleine verhaaltjes die mensen erbij zetten leest Mika graag. Met het hele gezin zitten ze iedere dag voor de computer om te kijken hoeveel nieuwe vlaggen erbij gekomen zijn.

Voor Roze Zaterdag gaat Mika alle vrienden vragen om langs te komen en er een groot feest van te maken. Een feest in vrijheid en liefde.

Mika over Roze Zaterdag

Woensdag komt deel twee van het verhaal over het regenbooggezin. Dat gaat over Jurre die homoseksueel is, maar niet uitsluit dat hij op vrouwen valt.

Zaterdag 16 oktober staat Leeuwarden in het teken van Roze Zaterdag. Met een kerkdienst, een botenparade en een groot podium op het Zaailand wordt stilgestaan bij bewustwording en acceptatie van seksuele en genderdiversiteit.

In aanloop naar Roze Zaterdag maakt Omrop Fryslân verschillende reportages van Friezen die met deze thematiek te maken hebben. Op 16 oktober zijn alle festiviteiten de hele dag te volgen op de radio en via een livestream op de website van Omrop Fryslân tussen 11.00 en 13.30 uur.

Trefwoorden: 
Roze Zaterdag
(Advertentie)
(Advertentie)