Organisatie intocht Leeuwarden trekt zich terug: veiligheid onder druk

De Stichting Sinterklaas Intocht Leeuwarden (SSIL) organiseert dit jaar geen intocht in Leeuwarden. De organisatie zegt bezorgd te zijn dat demonstraties over het uiterlijk van de Pieten anders de boventoon zullen voeren.
Sinterklaas in Leeuwarden in 2019 © Shutterstock.com (Giso van Essen)
"Wij hebben veel veranderingen doorgevoerd de afgelopen jaren. Maar hier is voor ons de grens", zegt voorzitter Cees Anceaux van de intocht. "Vorig jaar hebben wij een grijze piet ingevoerd. Dat deden wij omdat wij niet bereid zijn naar NTR-achtige praktijken toe te gaan. Dan heb je het over roetveegpieten en pieten met kleuren."
Daar was Kick Out Zwarte Piet (KOZP) het niet mee eens: zij wilden een roetveegpiet. KOZP wilde daarom demonstreren bij de intocht.

Veiligheid onder druk

De organisatie dacht dat de demonstratie, in combinatie met een tegendemonstratie, ervoor zou zorgen dat de veiligheid onder druk komt te staan.
Anceaux stelt dat de stichting mede door de acties van KOZP wordt gedwongen om deze keuze te maken. "Zij dwingen ons eigenlijk verder te gaan dan wij willen. Dat recht hebben ze net zo goed als wij het recht hebben de organisatie dan uit handen te geven."

Niet als roetveegpiet

De vrijwilligers zien het volgens Anceaux niet zitten om als roetveegpiet over straat te gaan. "Het gaat ons om de herkenbaarheid. Onze pieten willen net herkend worden. En we willen ook geen carnaval en dat is wat je krijgt met al die kleuren."
De kinderen hoeven de dupe niet te worden, denkt Anceaux. Hij is in gesprek met een partij die de intocht wel wil organiseren. "Wij werken aan alles mee. Ze krijgen de draaiboeken, financiën, pakken. Noem maar op. Alles wat ze nodig hebben kunnen ze krijgen."

Dan wel roetveegpieten

De intocht in Leeuwarden zou dan wel veranderen, zegt Anceaux: "Dat wordt een intocht met roetveegpieten. Dat is in ieder geval duidelijk."
Het SSIL hoopt dat de intocht doorgaat. "Wij vinden dat de stad dat verdient. Maar of het helemaal gaat lukken? Wij denken van wel, maar het is niet meer aan ons. Wij zijn niet meer verantwoordelijk."

Buma houdt vertrouwen

Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden zegt in een reactie dat zijn inzet een intocht zonder ongeregeldheden is. Die waren er de afgelopen jaren wel. Toen kwam het tot ongeregeldheden tussen voorstanders van zwarte piet en tegenstanders.
Buma respecteert het dat de Stichting Sinterklaas Intocht Leeuwarden zich nu terugtrekt, omdat die niet verder wil gaan in het aanpassen van de kleur van de pieten. Hij heeft er vertrouwen in dat er een andere partij komt die de organisatie van de intocht overneemt.

Vragen politiek

De eerste vragen van de gemeentelijke politiek zijn er al. LIJST058 wil weten of het gemeentebestuur informatie heeft over mogelijke ongeregeldheden bij demonstraties. De partij vraagt ook waarom de gemeente of politie de veiligheid niet kan garanderen.