Rechtbanktolken voeren actie in Leeuwarden voor hogere vergoedingen

11 okt 2021 - 13:19

Mensen die deze maandag moeten voorkomen en in een taal anders dan het Nederlands het woord willen voeren, hebben een probleem. De tolken werken niet, althans niet voor de vergoeding die de overheid beschikbaar stelt. Ze voeren actie om iets te doen aan het minumumtarief dat ze voor hun werk krijgen.

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Sinds de jaren '80 is het tarief dat rechtbanktolken uitbetaald krijgen, niet meer verhoogd. Daarom kwamen tolken uit het hele land maandag naar Leeuwarden om actie te voeren. Ze deden dat op het trappenbordes van het gerechtshof.

Op een gegeven moment kwamen er medewerkers van Bureau Handhaving die de demonstranten sommeerden van de trappen af te komen en achter de dranghekken plaats te nemen. Niet terecht, volgens een tolk Arabisch uit de Stellingwerven. Ze hadden toestemming gevraagd om op het bordes te mogen staan.

Later verplaatsten de demonstranten zich naar de binnenplaats van de nabijgelegen rechtban, ook aan het Wilheminaplein in het centrum van Leeuwarden.

Gedeputeerde Sietske Poepjes over de tolkenactie en Kneppelfreed

Gedeputeerde Sietske Poepjes was ook aanwezig bij de tolkenactie. Zij vindt dat er iets moet gebeuren: "Betaal die mensen nou fatsoenlijk. Onze rechtsstaat heeft daar baat bij en de mensen hebben er ook baat bij. We hebben het hier niet over miljarden."

Zij is aan het lobbyen bij de ministers Dekker van Rechtsbescherming en Grapperhaus van Justitie om deze kwestie snel te regelen. De gedeputeerde is ook van plan om beide ministers naar Leeuwarden te halen voor een voorstelling van het toneelstuk Kneppelfreed in het Leeuwarder gerechtshof. " Dat is cultuur en ook nog een belangrijk stuk rechtsgeschiedenis. Een mooie gelegenheid om hierover door te praten."

Het protest in Leeuwarden is de eerste van een estafetteactie. De Friese tolk Fedde Dijkstra uit Wirdum is voorzitter van de Orde van Registertolken en -vertalers. Hij zette de zaak op scherp door op Prinsjesdag voor het laatst uit het Fries te tolken. Na Leeuwarden gaat de protestactie tegen de lage vergoedingen woensdag verder in Arnhem en vrijdag in Amsterdam. Daar zullen zich nog meer tolken aansluiten bij de actie.

Trefwoorden: 
fries rechtbank actie tolk
(Advertentie)
(Advertentie)