Johannes Kramer over rapport Waddenacademie: "Dit biedt een goede kans"

Burgemeester Johannes Kramer haalt moed uit het rapport van de Waddenacademie over de gaswinning bij Ternaard. Bovendien ziet hij in de gemeente Noardeast-Fryslân steeds meer effecten van de krapte op de woningmarkt.
© Omrop Fryslân
De Waddenacademie kwam deze week met een rapport over de gaswinning bij Ternaard naar aanleiding van een onafhankelijk onderzoek. Daaruit bleek dat de vergunning voor het boren bij 'redelijke wetenschappelijke twijfel' toch geweigerd kan worden.
"Dat geeft ons weer moed. We zijn tegen die gaswinning. Veel mensen met ons zijn er tegen", zegt Johannes Kramer, burgemeester van Noardeast-Fryslân. "Als gedeputeerde heb ik dat ook meegemaakt, zo was de wet, je mag amper naar een kievitsnest wijzen, dan is het wel heel vreemd dat je dan wel mag boren in een heel kwetsbaar natuurgebied."

Mijnbouwwet

Eerder was de gedachte dat de vergunning op basis van de oude mijnbouwwet niet kon worden afgewezen. De minister zou aan die wet vastzitten. "Je hebt de mijnbouwwet, dat zit juridisch zo in elkaar dat er niet veel meer aan te doen is."
Johannes Kramer over rapport: "Dit geeft ons weer moed":
De uitkomst van het onderzoek van de Waddenacademie is dat dat toch anders ligt. De onderzoekers zeggen nu dat minister Schouten van Natuur niet zomaar toestemming kan geven, omdat het niet zeker is dat er geen schade zal ontstaan. "Dit nieuwe oogpunt dat door de Waddenacademie is opgeleverd, biedt vooral voor de verenigingen die er tegenin willen gaan, een goede kans."
Kramer denkt dan ook dat de verenigingen met dit onderzoek achter de hand sterk kunnen staan. "ik denk dat hier wel een zaak in zit voor diegenen die hier tegenin willen gaan."

Besluit over gaswinning uitgesteld

Minister Blok had het besluit over de gaswinning al uitgesteld tot volgend jaar maart. Een logische keuze, vindt Kramer. "We hebben ook altijd gezegd; neem nu niet alleen een besluit over Ternaard, maar kijk naar de hele problematiek: hoe wil je van het gas af, hoe willen we omgaan met klimaatverandering en verduurzaming. Vanuit een algemene visie kun je zeggen, we doen het wel of we doen het niet."
"Dat is het grote dilemma", zegt Kramer over tekort aan gas en nieuwe gaswinning:
De discussie wordt wel steeds ingewikkelder, nu de gasprijzen snel stijgen en er een tekort aan gas dreigt. "Dat is het grote dilemma, ook in Den Haag momenteel. Dat betekent dat men veel meer vaart moet maken met het loskoppelen van het gas, de verduurzaming en het updaten van het elektriciteitsnet in het Noorden."
In It Polytburo bespreken presentatoren Andries Bakker en Eric Ennema iedere week met een gast actuele thema's in de politiek. Bekijk hier naar de volledige uitzending met Johannes Kramer.
Kramer wil de gaswinning niet maar houdt toch rekening met het scenario. "Als het wel doorgaat, dan moeten de mensen in die regio goed en ruim gecompenseerd worden. Bijvoorbeeld met energievoorziening die duurzaam is."

Krapte op de woningmarkt

Een ander probleem is de krapte op de woningmarkt. Dat probleem speelt ook in de gemeente van Kramer. "Bij ons in Noardeast-Fryslân worden niet veel huizen meer verkocht, omdat er gewoon te weinig aanbod is. Aan de andere kant zijn er veel jonge mensen die een huis willen bezetten."
Dat laatste is volgens hem de grootste schaduwkant van het probleem: "Mensen die in hun eigen dorp een mooi huisje willen bezetten, vissen achter het net omdat mensen overbieden en dat is zonde."

Effect bedrijven

Het effect blijft niet beperkt tot de inwoners, bedrijven in de regio hebben indirect ook last van de krapte, zegt Kramer. "We horen ook van werkgevers die hoog gekwalificeerd personeel nodig hebben, maar die kunnen bij ons geen woning bezetten. Het is al lastig genoeg om personeel te krijgen, en dan helpt dit niet."
Johannes Kramer over de woningmarkt in Noardeast-Fryslân:
Om dat tekort op te lossen moeten er woningen worden bijgebouwd. "In de hele discussie van de Lelylijn heeft Noardeast-Fryslân ook een aanbod gedaan aan de gedeputeerde om ook bij ons te kunnen laten bouwen. De plannen die er zijn, daar kunnen we nu mee aan de slag gaan."
Maar Kramer is realistisch, woningen bijbouwen is niet zomaar gedaan: "Wij zeggen 'wij willen hier bouwen, geef ons die ruimte' en de provincie staat daar ook voor open, daar werken we nu aan. Dat is iets voor de lange adem, maar de behoefte is er nu, en daar zit vooral de kneep."
© Omrop Fryslân