TERUGKIJKEN: Herdenkings- en Bevrijdingsconcert Fryslân: Hollands Requiem

09 okt 2021 - 20:00

Het Herdenkings- en Bevrijdingsconcert Fryslân is door corona twee keer niet doorgegaan, maar zaterdag was het eindelijk zo ver. In de RK-kerk in Sint-Nicolaasga was het eerste concert in Fryslân dat in het teken staat van 75 jaar vrijheid.

Het concert werd uitgevoerd door het Nationaal Symfonisch Kamerorkest, het Noord-Nederlands Kamerkoor, met solisten Wendy Roobol (sopraan) en Joep van Geffen (bariton) onder leiding van dirigent Jan Vermaning. Zij speelden een bijzondere hertaling op het Hollands Requiem van Johannes Brahms (1865-1868), gemaakt door Jan Rot in 2007. Het concert werd geopend door commissaris van de Koning Arno Brok.

Waar eigenlijk alle andere Requiems gaan over de dood en met name de overledene, gaat dit werk juist over de mensen die achterblijven, de nabestaanden. De centrale gedachte van het werk is niet de eeuwige rust van de overledene, maar de troost voor degenen die het leed dragen. Muziek voor de levenden. En in die zin is dit stuk zeer toepasselijk voor het vieren van 75 jaar bevrijding.

Het Herdenkings- en Bevrijdingsconcert is mede mogelijk gemaakt door Provincie Fryslân, gemeente De Fryske Marren, Stichting Friesland 1940-1945, Ritske Boelema Gasthuis, P.W. Janssen's Friesche Stichting, Jakobs Douwe Egberts en Stichting Jan Rot. Het concert is georganiseerd door Stichting Nationale Herdenking Joure.

(Advertentie)
(Advertentie)